Žilinská nemocnica očakáva cez sviatky stovky pacientov, v minulom roku ich prišlo najviac na Štefana


Foto: Žilinská nemocnica očakáva cez sviatky stovky pacientov, v minulom roku ich prišlo najviac na Štefana Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Zdravotná starostlivosť je pre pacientov v Žiline zabezpečená na pohotovosti a urgentnom príjme žilinskej nemocnice aj v období sviatkov, počas ktorých prichádzajú ľudia najmä so žalúdočnými problémami, komplikáciami spojenými s vysokým krvným tlakom či rôznymi úrazmi a zlomeninami. 

V minulom roku sa na akútne pracoviská počas troch vianočných sviatkov dostavilo 544 detí a dospelých, pričom najviac ich dorazilo na Štefana. Podľa vedúceho lekára urgentného príjmu žilinskej nemocnice Juraja Kaciana býva najvyťaženejšou všeobecná pohotovosť a interná s traumatologickou ambulanciou.

Do našej spádovej oblasti patria obľúbené zimné turistické a lyžiarske strediská, ktoré so sebou, žiaľ, prinášajú aj riziká nehôd a úrazov. Deťom sa začínajú zimné prázdniny, rodičom dovolenky, takže vyrážajú na lyžovačky, sánkovačky, chaty,“ uviedol Kacian, podľa ktorého atmosféra štedrosti a hojnosti zvádza nielen k poklesu pozornosti pri zimných športov, ale aj k porušeniu dietetických pravidiel.

Problémom však nie je len neopatrnosť pri konzumácii rýb a tráviace ťažkosti, ale aj alkohol. „V poslednom období výrazne narastá počet ošetrených ľudí pod vplyvom návykových látok, a to nielen u dospelých, ale rovnako u maloletých. Veľakrát sú agresívni a útočia na personál,“ doplnil Kacian a zdôraznil, že takéto prípady sú zdravotníci povinní hlásiť zdravotným poisťovniam, ktoré môžu náklady na poskytnutie zdravotnej starostlivosti vymáhať priamo od pacienta. 


Vo zvýšenie ostražitosti v nasledujúce dni dúfa aj riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík, ktorý zároveň ďakuje všetkým zamestnancom, ktorí aj počas sviatkov zabezpečujú prevádzku zdravotníckeho zariadenia. „Boli by sme radi, ak by Vianoce nemusel v nemocnici stráviť nikto, no zdravotníci budú pripravení pomôcť každému akútnemu pacientovi, ktorý vyhľadá našu pomoc,“ poznamenal Dorčík.

Netreba zabúdať ani na pacientov, ktorých zdravotný stav nepovoľuje ich prepustenie domov a sviatky tak strávia na nemocničných lôžkach. „Starostlivosť musíme zabezpečiť bez obmedzení, a to nielen zdravotnícku, ale tiež stravovanie, upratovanie, kúrenie, údržbu a podobne. Ďakujem preto každému, kto sa tieto Vianoce postará o chod našej nemocnice,“ doplnil Dorčík.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu