Žilinská nemocnica požiadala mesto, aby zatiaľ nebojovalo proti hroziacemu zrušeniu jej oddelení


Foto: Žilinská nemocnica požiadala mesto, aby zatiaľ nebojovalo proti hroziacemu zrušeniu jej oddelení Foto: Ilustračné foto

Žilinskej nemocnici hrozí v budúcnosti zrušenie viacerých oddelení, ako aj s týmto krokom spojená strata financovania. Upozorňujú na to miestni poslanci spolu s primátorom Žiliny, ktorí plánovali na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva predložiť nový návrh na uznesenie pod titulom Záchrana fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Tento bod bol však po komunikácii s riaditeľom nemocnice Eduardom Dorčíkom stiahnutý z programu rokovania.

Štrnásť poslancov s podporou primátora Petra Fiabáne malo v utorok 13. decembra predložiť dokument vypracovaný Denisom Cáderom. Mestské zastupiteľstvo by odsúhlasením uznesenia vyjadrilo zásadný nesúhlas a znepokojenie nad jednou z reforiem plánovanej Optimalizácie siete nemocníc, ktorá má zaradiť žilinskú nemocnicu na druhú najnižšiu úroveň poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Päť kategórií nemocníc

Súčasťou najväčšieho reformného balíka rezortu zdravotníctva za posledných 15 rokov, ktorým je Optimalizácia siete nemocníc, je totiž nová vyhláška definujúca päť kategórií nemocníc. Najvyššia národná úroveň musí pritom spĺňať najprísnejšie nároky a zároveň bude poskytovať najšpecializovanejšiu zdravotnú starostlivosť.

„Vyhláška určuje, ktorá starostlivosť sa bude v akom ústavnom zariadení poskytovať, minimálne počty výkonov,  personálne zabezpečenie,  materiálno-technické  vybavenie,  maximálne čakacie doby, indikátory kvality a iné podmienky a požiadavky na jednotlivé úrovne, ktoré budú musieť nemocnice spĺňať,“ uvádza materiál na rokovanie mestského zastupiteľstva.

Žilinská nemocnica má byť podľa Ministerstva zdravotníctva SR zaradená do druhej úrovne, ktorá bude poskytovať len štandardnú akútnu a plánovanú starostlivosť na regionálnej úrovni. Na rovnakom stupni budú aj nemocnice v Čadci, Dolnom Kubíne a Ružomberku. Jediná nemocnica zaradená do tretej, komplexnej úrovne, ktorá zabezpečí komplexnú akútnu aj plánovanú starostlivosť, sa nachádza v Martine.

„Zaradenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline medzi nemocnice nižšej úrovne, ako to navrhuje Ministerstvo zdravotníctva SR, predstavuje pre našich občanov nevhodnú centralizáciu do Martina, oslabuje pozíciu a prirodzený rozvoj mesta a regiónu. Žilina by týmto rozhodnutím postupne prišla o rôzne oddelenia, čo degraduje túto zdravotnú  inštitúciu,“ varuje dokument.

Kategórie nemocníc podľa OSN. Zdroj: materiál na rokovanie Mestského zastupiteľstva v Žiline


Nie všetci pacienti sa do nemocnice dostanú včas

Jedným z faktorov, na ktoré rezort zdravotníctva pri kategorizácii nemocníc prihliadal, je dostupnosť z miesta bydliska pacientov. Do regionálnej nemocnice sa má viac než 90 % obyvateľov dostať autom do 30 minút, do nemocnice komplexnej úrovne maximálne za 60 minút. V praxi to však znamená, že aj niektorí pacienti, ktorí potrebujú urgentnú starostlivosť, budú musieť byť prepravovaní do Martina, bez ohľadu na aktuálnu dopravnú situáciu.

„Ako jeden z príkladov uvádzame kardiovaskulárne ochorenia a akútne zlyhanie srdca, na ktoré dnešná generácia často zomiera, ktoré sa zo Žiliny často posielajú do Martina. Nie všetci pacienti tieto prevozy prežijú. Realita je v určitých prípadoch taká, že Martinská nemocnica nechce prijímať pacientov zo Žiliny, preto sa pacienti musia transportovať aj do Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici alebo iných nemocníc,“ vysvetľujú poslanci v návrhu na uznesenie.


Predkladatelia nepovažujú za múdre spoliehať sa na stanovené termíny dobudovania tunela Višňové, ktorý by mal urýchliť práve prevozy do martinskej nemocnice. Rezort vnútra podľa nich navyše vôbec nepočítal s pacientami, ktorí nemajú vlastné vozidlá a sú odkázaní na hromadnú dopravu. Poslanci tiež nesúhlasia s umelým pretvorením spádovej oblasti kraja zo Žiliny, ktorá je 4. najväčším mestom Slovenska a zároveň geografickým centrom severozápadu, na Martin.

Vedenie mesta Žilina malo odporúčať preradenie nemocnice do 3. úrovne

Termín zverejnenia vyhlášky Ministerstva zdravotníctva, ktorá od 1. januára 2024 kategorizuje slovenské nemocnice, sa nezadržateľne blíži. Poslanci spolu s primátorom mesta v návrhu na uznesenie odporúčali zaradiť Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Žilina do tretej, komplexnej úrovne. V tejto súvislosti žiadali o pomoc a podporu poslancov Národnej Rady SR, a to najmä tých, ktorí žijú v Žilinskom kraji.

„V prípade sťaženej dostupnosti pracovísk, ktoré boli desaťročia v Žiline, by tieto zmeny pocítili všetci obyvatelia, no veľmi negatívne sa dotknú aj sociálne slabších skupín obyvateľov. Chceme, aby boli dodržiavané  práva na riadnu zdravotnú  starostlivosť  nielen na papieri či v rámci analýz,  no aj v realite. Mali by sme naopak, čerpať investície z Plánu obnovy pre rekonštrukciu terajších oddelení a zároveň projektovať nové oddelenia, nemocničné pavilóny a poskytovať aspoň také podmienky a zdravotnú starostlivosť, ako je poskytovaná v moderných krajinách 21. storočia,“ zhrnuli poslanci v materiáli na rokovanie.

Návrh na uznesenie bol na žiadosť vedenia nemocnice stiahnutý z rokovania

Dnes o 9:00 hod. ráno začalo zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline, na ktorom mal byť materiál predstavený. Jedným z prvých krokov poslanca Denisa Cádera však bolo stiahnutie tohto návrhu z programu rokovania po dohode s Eduardom Dorčíkom, riaditeľom Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.

Dôvodom má byť plánované stretnutie poverených zamestnancov Ministerstva zdravotníctva SR s vedením nemocnice, ktoré sa odohrá v stredu 14. decembra alebo vo štvrtok 15. decembra. Výsledkom tohto rokovania by mohlo byť aj želané zaradenie žilinskej nemocnice do tretej, komplexnej úrovne.

„Preto, vážení kolegovia, počkajme si na výsledky tohto rokovania, dajme tomu prosím ešte šancu do štvrtku 15. decembra, tak, ako sme sa dohodli. Verím, že sa nám podarí zvrátiť tento stav a naša nemocnica v krajskom meste si udrží štatút, ktorý má dlhé desiatky rokov,“ oslovil prítomných Denis Cáder.

Pokiaľ sa zástupcovia žilinskej nemocnice a rezortu zdravotníctva na rokovaní nedohodnú, uznesenie bude prerobené a predložené na zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja, ktoré sa bude konať 19. decembra. O deň neskôr by mali byť podľa Cádera uverejnené aj informácie o finálnej podobe kategorizácie nemocníc v zmysle novej vyhlášky. V prípade potreby by vedenie mesta uvažovalo aj o zvolaní mimoriadneho mestského zastupiteľstva venovaného práve tejto téme.

„Verím však, že týmto krokom sa budeme vedieť vyhnúť. Zdravotná starostlivosť pacientov mesta Žilina a celej spádovej oblasti je pre nás veľmi zásadná, preto nám to nie je ľahostajné. Poskytovanie dostupnej zdravotnej starostlivosti je pre nás priorita,“ dodal Denis Cáder.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu