Lekári žilinskej nemocnice vykonávajú náročnú operáciu, ktorá dáva onkologickým pacientom nádej


Foto: Lekári žilinskej nemocnice vykonávajú náročnú operáciu, ktorá dáva onkologickým pacientom nádej Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline ako jediné oficiálne pracovisko na Slovensku vykonáva s celoštátnou pôsobnosťou operáciu s využitím jedinečnej metódy HIPEC – hypertermickú intraperitoneálnu chemoterapiu, ktorú v žilinskej nemocnici počas včerajšieho dňa 1. decembra už po druhýkrát absolvovala 50-ročná Iveta Lukáčová z okresu Nitra.

Táto špecifická liečebná metóda pre onkologických pacientov so špecifickými nádorovými ochoreniami, pri ktorých nie je účinná systémová chemoterapia, predstavuje nádej, keďže dokáže výrazne predĺžiť a skvalitniť život. 

Ide najmä o zhubné nádory slepého čreva, tiež varianty nádorov na vaječníku či primárne zhubné nádory pobrušnice. Každú diagnózu spolu s celkovým zdravotným stavom dôkladne zhodnotíme a ak je pacient vhodným kandidátom, v niektorých prípadoch dokážeme jeho život predĺžiť o dlhé roky,“ uviedol primár chirurgického oddelenia Juraj Váňa.

Žilinská nemocnica poskytuje tento zákrok už od roku 2010, pričom do dnešného dňa ho zrealizovali už 84-krát. „Tento rok sme odoperovali 12 pacientov, ďalších šesť máme na čakačke. Žiadateľov je omnoho viac, no len približne polovica z nich môže z výkonu skutočne profitovať. Žiaľ, prichádzajú k nám aj pacienti, ktorým už pomôcť nedokážeme. Bolo by nesprávne, aby sme im dávali planú nádej,“ doplnil Váňa.



Podľa operatéra a sekundárneho lekára oddelenia chirurgie Michala Žáčeka ide o viacfázovú, náročnú operáciu, ktorá trvá šesť až 12 hodín. „V prvej časti najprv chirurgicky odstránime nádorové masy a až potom nasleduje samotná procedúra HIPEC. Dutinu brušnú preplachujeme pri teplote 42 °C, pri ktorej dochádza k likvidácii mikroskopických nádorových ložísk a zničeniu uvoľnených aj okom neviditeľných zhubných buniek,“ priblížil Žáček, ktorý bol zároveň hlavným operatérom 50-ročnej pacientky.

Komplexná je však aj starostlivosť o pacienta, s ktorým pracuje multidisciplinárny tím zdravotníkov nielen počas operácie, ale aj pred ňou a po nej. Tímovú prácu tak vykonávajú lekári z onkológie, anestéziológie a intenzívnej medicíny, rádiológie, no aj internisti a rehabilitační pracovníci. 

Iveta Lukáčová sa na operačnú sálu vrátila aj napriek vynikajúcim výsledkom po operácii z roku 2020, keďže nádor opätovne metastázoval do povrchov brušnej dutiny. „Keď som tu bola prvýkrát, pán doktor Žáček odviedol skvelú prácu, no už na začiatku sme si povedali, že sa určite ešte uvidíme. Dnes viem, do čoho idem, nie je to jednoduché, ale moja priorita je život,“ uviedla Lukáčová pred operáciou.

Päť a polhodinový výkon nakoniec prebehol bez výraznejších ťažkostí a pacientka je v súčasnosti v stabilizovanom stave hospitalizovaná na Jednotke intenzívnej starostlivosti „Urobím maximum pre to, aby som bola so svojou rodinou a aby som si život užila čo najdlhšie. Keď vám niekto dá možnosť ďalej žiť, treba to určite skúsiť,“ doplnila Lukáčová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu