Lekári v Žilinskom samosprávnom kraji stiahli výpovede, parlament im odsúhlasil zvýšenie platu


Foto: Lekári v Žilinskom samosprávnom kraji stiahli výpovede, parlament im odsúhlasil zvýšenie platu Foto: ilustračné

Situáciu ohľadom výpovedí lekárov označili ešte začiatkom týždňa mnohí zástupcovia nemocníc, ako aj predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová za kritickú. Riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková potvrdila, že samospráva evidovala celkovo 269 výpovedí lekárov. 

V stredu 30. novembra 2022 však poslanci Národnej rady SR schválili zvýšenie platov lekárov i pozmeňujúci návrh, ktorým sa zmení doba odmeňovania za odpracované roky praxe aj ostatným zdravotníkom. Plénum odsúhlasilo i návrh týkajúci sa vzdelávania zdravotníkov.

Odsúhlasené zmeny sú reakciou na požiadavky Lekárskeho odborového združenia (LOZ) a výsledkom rokovaní vlády s lekárskymi odborármi. Ministerstvo zdravotníctva tak očakáva, že lekári postupne svoje výpovede stiahnu a schválené zmeny zároveň zamedzia odchodu zdravotníkov zo systému.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

V žilinskej nemocnici podalo pred dvoma mesiacmi výpoveď 43 lekárov, čo predstavovalo 12 percent z ich celkového počtu. V priebehu tohto týždňa stiahol výpoveď jeden lekár. „Ďalších 42 lekárov si v priebehu stredy prevzalo dodatky k zmluvám podľa dohody odborárov s vládou, späť ich máme zaevidovaných už 17 a očakávame aj ďalšie,“ dodala hovorkyňa fakultnej nemocnice Lenka Záteková.

Podľa nej by zdravotná starostlivosť mala byť zabezpečená tak, ako zvyčajne. „Plánované operácie od 1. decembra 2022 zrušené neboli a pokiaľ sa nič mimoriadne nestane, nemocnica bude fungovať v normálnom režime,“ dodala. 

Nemocnice Žilinského samosprávneho kraja

Krajská samospráva má vo svojej pôsobnosti štyri nemocnice. V dvoch z nich nepodal výpoveď ani jeden lekár, a to v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci a v Hornooravskej nemocnici s poliklinikou v Trstenej. Kritická situácia bola najmä v Liptovskej nemocnici s poliklinikou Liptovský Mikuláš a Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou Dolný Kubín, kde výpovede podalo približne 50 percent lekárov. Po schválení zvýšenia platov však svoje výpovede stiahli.


„Vďaka tomu budeme aj naďalej schopní od polnoci, 1. decembra poskytovať zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Nemocnice na území ŽSK tak budú fungovať v normálnom režime, vrátane plánovaných výkonov a ostatnej zdravotnej starostlivosti,“ doplnila hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová. V opačnom prípade hrozilo obom zdravotníckym zariadeniam prerušenie činnosti a zrušenie urgentného príjmu i ďalších oddelenení.

Ústredná vojenská nemocnica Ružomberok

Vo vojenskej nemocnici v Ružomberku podala pred dvomi mesiacmi výpovede približne stovka lekárov, čo predstavovalo 36 percent z ich celkového počtu. Hovorkyňa ÚVN Petra Dišková vo štvrtok 1. decembra potvrdila, že všetci lekári výpovede stiahli a nemocnica bude naďalej poskytovať zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu.

Univerzitná nemocnica Martin 

V UN Martin bolo evidovaných 44 výpovedí lekárov, pričom išlo najmä o ortopédov, chirurgov a anesteziológov. K 1. decembru končila výpovedná doba siedmym z nich a zvyšných 37 malo v nemocnici pracovať ešte do konca roka.

„Z lekárov, ktorým výpovedná lehota končila k 30. novembru stiahli výpovede všetci. Zo zvyšných, ktorí majú výpovednú lehotu až k 31. decembru 2022, do dnešného dňa stiahli okrem troch všetci lekári,“ uviedla hovorkyňa UNM Zuzana Marčeková. Aj u tých sa však predpokladá, že výpovede v najbližších dňoch stiahnu. 

Zdravotná starostlivosť by tak v nemocničných zariadeniach v Žilinskom kraji mala byť zabezpečená aj naďalej. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu