UMR Martin získa takmer 30 miliónov eur, vybuduje lanovku na Martinské hole a opraví cesty či cyklotrasu


Foto: UMR Martin získa takmer 30 miliónov eur, vybuduje lanovku na Martinské hole a opraví cesty či cyklotrasu Foto: martin.sk

Územie udržateľného mestského rozvoja Martin získa z eurofondov takmer 30 miliónov eur na realizáciu konkrétnych projektov, medzi ktoré patrí aj vybudovanie lanovky na Martinské hole. O schválení financovania informovalo včera 20. októbra mesto Martin na svojom oficiálnom webe.

Vytvorenie Územia udržateľného mestského rozvoja Martin bolo podmienkou pre možnosť získania podpory z Európskeho fondu regionálneho rozvoja pre programové obdobie 2021-2027. Do územia aktuálne patria okrem Martina aj mestá a obce Vrútky, Bystrička, Dražkovce, Diaková, Lipovec, Sučany, Košťany nad Turcom, Turčianske Kľačany a Žabokreky.

Mesto Martin spoločne s ostatnými obcami pripravilo a odovzdalo tri projekty, ktoré by mali byť financované čiastkou 29 656 752 eur. Prvým a zároveň najatraktívnejším z nich je vybudovanie lanovky na Martinské hole. Peniaze budú okrem toho využité na rozvoj ekologickej mestskej hromadnej dopravy a tiež rekonštrukcie cestných komunikácií a cyklotrasy.


„Najviac atraktívny projekt - lanovka na Martinské hole má právoplatné stavebné povolenie. Ide o prelomovú nadregionálnu investíciu, ktorá prinesie do Turca výraznú podporu cestovného ruchu, rozvoj v oblasti ubytovania či podporu segmentu reštauračných služieb. Očakávame turistov počas celého roka, musíme sa na to začať pripravovať,“ priblížil Ján Danko, primátor mesta Martin.

Plánovaná lanovka má byť prínosom nielen pre lyžiarske stredisko na Martinských holiach, ale aj pre cestovný ruch v oblasti Turca. Nová kabínová lanovka vyvezie lyžiarov či turistov vyššie ako pôvodná, čím zjednoduší prístup k lyžiarskym vlekom. V každej z kabínok bude možné prepravovať okrem osôb a batožiny aj lyže a bicykle.

„Sme podporovateľmi rozvoja cestovného ruchu, preto ako členovia Oblastnej organizácie Turiec poskytneme súčinnosť a know-how k rozvoju letného aj zimného turizmu nielen na Martinských holiach. Ide nám o spoločnú vec, zvýšiť počet návštevníkov celého regiónu,“ doplnil riaditeľ strediska Winter Park Martinky Peter Hudec.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu