Mesto Žilina inštalovalo mobilnú zeleň s kvetináčmi na miestach, kde obyvatelia sídliska Hliny parkovali


Foto: Mesto Žilina inštalovalo mobilnú zeleň s kvetináčmi na miestach, kde obyvatelia sídliska Hliny parkovali Foto: Facebook/Dominika Linetová

Mesto Žilina v rámci projektu zameraného na zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy realizovalo počas októbra nákup zelene. V prvej fáze, ktorá prebiehala do 14. októbra, boli kvetináče s okrasnými rastlinami umiestnené v deviatich lokalitách mesta.

Súčasťou inštalácie bolo aj odstránenie starých kvetináčov nachádzajúcich sa v lokalitách, kde pribudne nová mobilná zeleň. „Staré kvetináče sme premiestnili do lokalít, kde predtým chýbali, čím dôjde k navýšeniu mobilnej zelene,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Pár kusov z nich bolo premiestnených aj k detskému ihrisku na ulici Lenčova v mestskej časti Hliny. V jeho blízkosti sa nachádzala dlaždicová plocha, ktorú obyvatelia bytových domov využívali na parkovanie. Umiestnenie predmetných kvetináčov preto prakticky znemožnilo tieto miesta naďalej využívať ako parkovaciu plochu, čo sa stretlo s kritikou zo strany obyvateľov.

„To by ma fakt zaujímalo odkiaľ prišlo toto nariadenie. Parkovali tam autá, ktoré nikomu nezavadzali. V už aj tak preplnenej Žiline to bolo dobre miesto na parkovanie. A oni tam namiesto toho dajú hnusné kvetináče,“ napísala obyvateľka Žiliny v príspevku.


Nariadenie zo strany mesta umiestniť v tejto lokalite kvetináče je však úplne legitímne. Ide totiž o plochu, ktorá je označovaná ako oddychová zóna a nie oficiálne parkovacie miesta. Obyvatelia bytových domov v blízkosti Lenčovej ulice tak budú musieť parkovať iba na plochách na to vyhradených. 

Inštaláciu novej mobilnej zelene mesto financuje z Nórskych grantov 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.  

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu