Vstupné v Tatrách bolo zavedené z dôvodu obnovy turistickej infraštruktúry. Tá bude financovaná aj z eurofondov


Foto: Vstupné v Tatrách bolo zavedené z dôvodu obnovy turistickej infraštruktúry. Tá bude financovaná aj z eurofondov Foto: ilustračné/pixabay.com

Správa Tatranského národného parku (TANAP) plánuje rekonštruovať turistickú infraštruktúru. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vypísalo výzvu za sedem miliónov eur na prípravu projektov, ktoré zlepšia podmienky na ekoturizmus v národných parkoch.

„V tomto prípade sa budeme uchádzať o zdroje na projektové dokumentácie, predovšetkým na rekonštrukciu turistickej infraštruktúry. Cieľom je, aby sa návštevník v národnom parku cítil dobre, bol v bezpečí a dostal maximum informácií,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. 

Predprojektová príprava bude financovaná z eurofondov ešte v rámci dobiehajúceho programového obdobia. Správa TANAP-u chce následne v ďalších výzvach financie získať na konkrétne projekty obnovy návštevníckych centier, náučných a turistických chodníkov. 

Súčasťou projektov budú aj nové prístrešky, smerovníky, značenie trás, informačné panely či dokonca aj verejné toalety. Ochranári chcú pre návštevníka vytvoriť jednotný a zrozumiteľný systém platný v celom národnom parku.


Prípravné práce na projekty budú podľa Majka prebiehať budúci rok, následne bude mať Správa TANAP-u päť rokov na to, aby ich zrealizovala. „Budeme hľadať systém, ktorý dokážeme personálne aj finančne zabezpečiť. Všade v zahraničí je to však spojené aj s príspevkom od návštevníka,“ uzatvára riaditeľ Správy TANAP-u.

Majko ešte začiatkom leta informoval o zavedení dobrovoľného vstupného v Tatrách. Cieľom poplatkov je podľa neho zvýšenie kvality a hlavne bezpečnosti turistickej infraštruktúry. 

„Dobrovoľný príspevok bude účelovo viazaný na starostlivosť o turistické chodníky. Máme množstvo chodníkov najmä na súkromných pozemkoch v Západných Tatrách, kde kolabuje základná infraštruktúra, mostíky, lavičky a altánky sú v dezolátnom stave. Potrebujeme na to získať peniaze, pretože zo štátneho rozpočtu na neštátnu pôdu nemôžeme dať ani euro,“ vysvetlil riaditeľ Správy TANAP-u. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu