Poplatkov za výlet vo Vysokých Tatrách pribúda, ich zlúčenie by mohlo vyjsť návštevníkov lacnejšie


Foto: Poplatkov za výlet vo Vysokých Tatrách pribúda, ich zlúčenie by mohlo vyjsť návštevníkov lacnejšie Foto: ilustračné

Správa Tatranského národného parku už začiatkom júla informovala o zavedení dobrovoľného vstupného za výlet do slovenských veľhôr. Primárnym cieľom poplatkov je zvýšenie bezpečnosti turistickej infraštruktúry, napriek tomu sa však vstupné stretlo s kritikou zo strany návštevníkov. Ceny za poistenie do hôr, parkovanie či iné služby v regióne sú podľa nich privysoké. 

Podľa riaditeľky Združenia cestovného ruchu (ZCR) Lenky Rusnákovej by mohlo byť riešením zavedenie jednotného poplatku za všetky základné služby, ako je parkovanie, vstupné do národného parku, miestna daň či poistenie do hôr. Aktuálne vo Vysokých Tatrách už viac ako dva roky funguje systém, v ktorom je poistenie pre zásah horských záchranárov súčasťou dane z ubytovania. 


„Zlúčenie týchto dvoch poplatkov je veľmi šikovný produkt, nakoľko prináša konkrétnu pridanú hodnotu pre návštevníka, ako aj ubytovateľa. Znižuje počet poplatkov, ktoré návštevník musí platiť a najmä mu zabezpečí komfort, keďže nemusí dodatočne riešiť poistenie na hory,“ pozitívne zhodnotila riaditeľka ZCR.


Poistenie platí od nástupu na pobyt až po odchod. Využiť ho môžu aj turisti, ktorí sú ubytovaní na vysokohorských chatách, treba však myslieť na to, že na výstup ku chate sa poistenie, ktoré je súčasťou dane z ubytovania už nevzťahuje. Návštevník je poistený až vtedy, keď sa ubytuje.

V súčasnosti je výška miestnej dane 1,5 eura za osobu a noc a platia ju osoby staršie ako 18 rokov, rovnako ako aj zásahy záchranárov v horskom teréne. V prípade zásahu a následnej poistnej udalosti je dôležité mať doklad o zaplatení ubytovania. 

Systém pozitívne hodnotí aj riaditeľ HZS Marek Biskupič. „Je to dobrý nápad, pretože máme záruku, že ten, kto je ubytovaný, je zároveň aj poistený. Potom nie je problém s uplatnením si nákladov,“ skonštatoval Biskupič. Upozornil, že zásah horských záchranárov v teréne stojí v závislosti od jeho náročnosti niekoľko stoviek eur, v prípade pátrania či vyslobodzovania a použitia leteckej techniky až tisícky eur.

Zlúčenie poplatku za vstup do Tatranského národného parku, parkovné, poistenie do hôr či miestnu daň by tak mohlo byť pre turistov ešte výhodnejšie. Zavedenie dobrovoľného vstupného je však pomerne zložitou záležitosťou a logistika je ešte stále v štádiu riešenia. Správa TANAP-u ho plánuje zaviesť ešte toto leto, o jeho možnom zlúčení s ostatnými poplatkami zatiaľ neinformovala.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu