Sezónna uzávera turistických chodníkov sa končí, Horská záchranná služba upozorňuje na sneh v Tatrách


Foto: Sezónna uzávera turistických chodníkov sa končí, Horská záchranná služba upozorňuje na sneh v Tatrách Foto: ilustračné

Od stredy 15. júna sa v Tatranskom národnom parku sa otvárajú turistické chodníky. Napriek symbolickému štartu sezóny však podmienky na horách vo vyšších polohách ešte nie sú letné a turisti sa môžu stretnúť so snehom.

Horská záchranná služba upozorňuje, že vo Vysokých Tatrách je od 2000 m n. m. nerovnomerne rozmiestnená snehová pokrývka. Pri plánovaní túr by preto bolo dobré trasu prispôsobiť svojim schopnostiam a podmienkam v danej oblasti, rovnako im prispôsobiť aj výstroj a výzbroj. 

„Na turistickom chodníku na Jahňací štít z chaty pri Zelenom plese sa pod reťazami nachádza snehové pole. Snehové polia od 2000 m n. m. sú aj v Západných Tatrách,” uvádza Horská záchranná služba.


Po vyše 7-mesačnej prestávke môžu návštevníci Vysokých Tatier využívať všetky značkované turistické trasy vrátane priechodov cez vysokohorské sedlá a chodníkov, ktoré vedú na turisticky sprístupnené štíty. V Tatranskom národnom parku je dohromady 600 kilometrov trás, všetky sú návštevníkom dostupné až do 30. októbra.

Z dôvodu možného výskytu popoludňajších búrok Horská záchranná služba odporúča chodiť na túry v skorých ranných hodinách. Pri plánovaní túry sledujte počasie, meteorologické výstrahy a výstrahy HZS.

V neposlednom rade netreba zabudnúť ani na lekárničku, dostatok tekutín či nabitý mobilný telefón, aby turisti v prípade núdze vedeli urýchlene zavolať pomoc. Tiesňová linka Horskej záchrannej služby je 18 300


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu