Horská záchranná služba radí, ako sa správať na horách: Najdôležitejšie je byť pripravený


Foto: Horská záchranná služba radí, ako sa správať na horách: Najdôležitejšie je byť pripravený Foto: Ilustračné foto/archív Hikemates

Príjemné jarné počasie každý rok do prírody vyláka veľké množstvo slovenských, ale aj zahraničných turistov. Horská záchranná služba preto radí, ako sa správať v horách tak, aby nedošlo k zbytočným úrazom.

Najdôležitejšie je podľa záchranárov byť pripravený. Na horách je zvyčajne omnoho chladnejšie počasie ako v dolinách, je preto potrebné mať so sebou vhodné oblečenie. Základom je samozrejme pevná obuv, vo vyšších a zasnežených polohách aj mačky alebo takzvané nesmeky.

„Počas jarných mesiacov a začiatkom letnej turistickej sezóny evidujeme množstvo úrazov následkom pošmyknutia sa na klzkom teréne či na snehových poliach, ak je to možné odporúčame vyhnúť sa im a obísť ich. Vyskytujú sa tiež prípady zablúdených a následne podchladených turistov, ktorí podcenili alebo už neočakávali chladné počasie na horách, teploty môžu klesať až k bodu mrazu,“ uviedla Jana Krajčírová z Horskej záchrannej služby.


Dobrou pomôckou môžu byť aj turistické paličky či čelová baterka, najmä ak sa chystáte na dlhšiu túru. Netreba zabúdať ani na dostatok tekutín a nabitý telefón, prípadne vysielačku na privolanie pomoci. Horským záchranárom môže výrazne pomôcť aj to, ak oznámite rodine či blízkym cieľ a trasu svojej cesty.

Ďalšou nástrahou, ktorá môže na horách číhať, sú zvieratá. Väčšina z nich je však dostatočne plachá na to, aby sa turistom vyhli. Podľa odborníčky z Horskej záchrannej služby je najdôležitejšie divoké zvieratá nevyplašiť a nevystavovať ich stresovým situáciám.

„Hlavne je dôležité neprekvapiť napríklad medveďa, počas túry je dobré dať o sebe vedieť napríklad rozprávaním sa, nevybočovať z turistických chodníkov, neprenasledovať zviera napríklad za účelom spravenia si selfie a ani sa k nemu nepribližovať,“ radí Jana Krajčírová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu