Na Slovensku zaznamenali rekord v počte žiadostí o vydanie cestovného pasu: Za jeden deň viac ako 10-tisíc


Foto: Na Slovensku zaznamenali rekord v počte žiadostí o vydanie cestovného pasu: Za jeden deň viac ako 10-tisíc

V stredu 2. marca zaznamenalo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) nový historický rekord. Za jediný deň požiadalo o cestovný pas až 10 492 občanov. Upozornila na to polícia v príspevku na sociálnej sieti, kde zároveň vyzýva ľudí, aby nepodliehali panike.

Predošlý rekord v počte podaných žiadostí o pasy padol naposledy 23. mája 2012, kedy Ministerstvo vnútra zaregistrovalo 7 773 žiadateľov o cestovný doklad za jeden deň. Takýto prudký nárast záujmu o pasy je pravdepodobne následkom šíriacej sa paniky kvôli situácii na Ukrajine.

Oddelenia dokladov Policajného zboru boli v týchto dňoch posilnené maximálnym počtom pracovníkov a sú k dispozícii nepretržite, bez obedných prestávok. Napriek tomu vznikajú pred oddeleniami dlhé zástupy žiadateľov, ktorí môžu čakať omnoho dlhšie, než zvyčajne.

Problémom je naplnená kapacita Národného personalizačného centra, ktoré je jediným zhotoviteľom všetkých dokladov na Slovensku. Zamestnanci centra sú vyťažení a na nových pasoch pracujú v ranných aj nočných hodinách a dokonca aj počas víkendov. Polícia preto apeluje na občanov, aby nešírili paniku, pretože nevidí dôvod na masovú výrobu cestovných dokladov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu