Lekári v Žiline vytvorili zbierku zdravotníckych pomôcok pre Ukrajinu, niektoré sa míňajú aj na Slovensku


Foto: Lekári v Žiline vytvorili zbierku zdravotníckych pomôcok pre Ukrajinu, niektoré sa míňajú aj na Slovensku Foto: Facebook / Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Fakultná nemocnica v Žiline v pondelok 28. februára v príspevku na sociálnej sieti upozornila na zbierku zdravotníckeho materiálu pre Ukrajinu, ktorú zorganizovali lekári. Na rozdiel od iných zbierok je táto určená výhradne na nevyhnutnú zdravotnícku pomoc pre ukrajinskú vojenskú nemocnicu. Tento materiál zdravotníci nutne potrebujú, aby mohli ošetrovať zranených.

Dnes už nemocnica ďakuje za prvú vlnu finančnej a materiálnej pomoci všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili. Veľký materiálny dar vo forme liekov a zdravotníckych pomôcok poskytli zamestnanci spoločnosti VIDRA a spol. s.r.o. spolu so svojimi rodinnými príslušníkmi. Problémom je, že niektoré zdravotnícke pomôcky a lieky sa míňajú aj v slovenských skladoch, Žilinská nemocnica preto oslovuje svojich väčších dodávateľov.

Ľudia môžu aj naďalej prispievať finančne alebo do nemocnice priamo priniesť zdravotnícky materiál. Pre finančnú pomoc bol založený transparentný účet s názvom „Pomoc Ukrajine“ s IBAN-om:


SK20 0900 0000 0051 8800 4873

Prispieť zdravotníkom je počas pracovných dní možné aj v hotovosti, v čase od 5:30 do 15:30. Na prízemí hlavnej budovy polikliniky je na tento účel pripravený zapečatený box. Vyzbierané peniaze budú použité na nákup liekov, zdravotníckeho materiálu a pomôcok.

Priniesť môžete aj materiálnu pomoc vo forme obväzov, leukoplastov, lekárničiek, lokálnych hemostatických a dezinfekčných prostriedkov. Pomôžu tiež akékoľvek lieky proti bolesti, protizápalové prostriedky, antibiotiká či prostriedky na popáleniny. Ďalšie potrebné položky zahŕňajú rukavice, striekačky a infúzie, škrtidlá na zastavenie krvácania, chirurgický šijací materiál, fixačné dlahy, infúzne roztoky a nepremokavé boxy na lekárničky.

Zdravotnícky materiál nesmie byť po dobe exspirácie. Pre uľahčenie triedenia prinesených vecí nemocnica prosí ľudí, aby materiál zabalili do krabíc, na ktorých bude popísaný ich obsah. Zbierka prebieha v areáli nemocnice, v blízkosti pavilónu Liečebne dlhodobo chorých pacientov.

Žilinská nemocnica taktiež vyzýva ľudí, aby pred prinesením materiálnej pomoci zavolali jednému z organizátorov zbierky na nasledujúce telefónne čísla:

  • doktor Ilnytskyi: 0949 690 526,
  • doktor Kunychka: 0902 387 750.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu