FOTO: Žilinčania sa spojili na pomoc ľuďom z Ukrajiny, v nedeľu večer vyzbierali plný kamión tovaru


FOTO: Žilinčania sa spojili na pomoc ľuďom z Ukrajiny, v nedeľu večer vyzbierali plný kamión tovaru

V nedeľu 27. februára podvečer sa na okraji žilinského sídliska Solinky uskutočnila zbierka materiálnej pomoci určená pre ľudí unikajúcich pred vojnou na Ukrajine. Ide o aktivitu dobrovoľníkov, ktorí sa rozhodli pomôcť našim východným susedom. Tisíce obyvateľov Ukrajiny totiž prechádzajú cez naše hranice bez základných potrieb, stravy a najmä financií.

Prvotná informácia o pripravovanej zbierke v Žiline prišla prostredníctvom sociálnej siete v sobotu 26. februára. Založená bola skupina s názvom „Žilina pomáha Ukrajine“, do ktorej sa za menej ako jeden deň pridalo takmer 3-tisíc ľudí. Cieľom aktivistov bolo vyzbierať čo najviac balíkov pomoci s obsahom potravín, vody, hygienických potrieb či hračiek pre deti.

Žilinčania vyjadrili Ukrajincom obrovskú podporou a v dohodnutom čase priniesli na parkovisko pri predajni Metro desiatky balíkov materiálnej pomoci. Krátko pred začatím zbierky sa v oblasti vytvorili rozsiahle kolóny, dostať sa na miesto trvalo niektorým vodičom áut aj dvadsať minút. Po približne pol hodine sa situácia upokojila a ľudia nosili balíčky postupne.

Na miesto neustále prichádzali nové vozidlá, ktoré len v rýchlosti zastavili, vyložili tovar a pokračovali ďalej. Počas prvej hodiny sa podarilo zaplniť štyri dodávky, po menej než dvoch hodinách zabrali balíky pomoci celkom sedem dodávok. Zbierka získala viacero partnerov, ktorí poskytli firemné autá na prepravu vyzbieraných vecí.

Galéria: 27 fotiek

Spočiatku si organizátori mysleli, že sedem dodávok im bude stačiť. Zakrátko však prišli na to, že potrebujú ďalšie vozidlo s väčším priestorom. Napokon sa im podarilo zabezpečiť kamión s dvadsaťmetrovým návesom, ktorý po naložení putoval priamo do obce Ubľa (okres Snina).

„Podarilo sa mi ziniciovať a dať dokopy ľudí prostredníctvom Facebooku v rámci projektu Žilina pomáha Ukrajine. V piatok večer som sa zamyslel, ako pomôcť ľuďom, ktorých sužuje vojna, boja sa o život a utekajú z domova. Napísal som status, oslovil som všetkých známych, aby to prezdieľali a toto je výsledok,“ povedal iniciátor zbierky materiálnej pomoci Jakub Dostalek.


Dobrovoľníci triedili tovar a ukladali ho postupne do návesu takmer päť hodín. Časť vecí ako oblečenie, posteľná bielizeň, matrace a hračky presunuli do budovy na Poštovú ulicu, kde bude v priebehu dnešného dňa prebiehať ďalšia zbierka. Tieto budú určené obyvateľom Ukrajiny, ktorí prídu do Žiliny.

Galéria: 27 fotiek

„Ďakujeme všetkým zúčastnením, ktorí sa zapojili. Kamión vyráža do Uble, kde už je všetko dohodnuté, aby pomoc prebrali. Je určená tým, ktorí to najviac potrebujú,“ dodal Jakub Dostalek pri odjazde kamióna o 23:30 hod.

Utečencom na ceste do ich cieľa pomáhajú na hraniciach slovenskí hasiči. Tí ich transportujú z hraničných priechodov Ubľa, Vyšné Nemecké a Veľké Slemence do ubytovacích zariadení. Na prevoze sa podieľajú hasiči z Humenného, Vranova nad Topľou, Prešova, Kráľovského Chlmca, Sobraniec, Michaloviec, Košíc, Veľkých Kapušian a Sniny.

Ministerstvo vnútra SR zriadilo kontakty, na ktoré sa môže verejnosť obrátiť v prípade záujmu pomôcť občanom Ukrajiny utekajúcim pred vojnou. 

  • pomocpreukrajinu@minv.sk 
  • +4212/48 59 33 12 

Kontakty slúžia na nahlasovanie materiálnej pomoci (plienky pre deti, príkrmy, umelé mlieka, hygienické potreby (vlhčené obrúsky, vreckovky), potraviny (keksíky, jablká, citrusy, trvanlivé mlieko…), oblečenie aj ponuky ubytovania.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu