V Žiline minulý rok sadili stromy, kry i záhony, tento rok plánujú vysadiť 638 kusov líniovej zelene


Foto: V Žiline minulý rok sadili stromy, kry i záhony, tento rok plánujú vysadiť 638 kusov líniovej zelene Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina po prvýkrát predstavilo poslancom mestského zastupiteľstva a verejnosti dokument, v ktorom zhrnulo všetky aktivity týkajúce sa zelenej infraštruktúry za rok 2021. Na výročnej správe spolupracoval Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia s Útvarom hlavného architekta mesta Žilina.

Za rok 2021 v meste pribudlo takmer 350 dlhovekých stromov, najviac na sídlisku Solinky a v mestských parkoch. Mesto sa okrem toho rozhodlo zachrániť stromoradie na ulici 1. Mája, kde mala prebehnúť rekonštrukcia nadjazdu. Zeleň, ktorá bola určená na výrub, bola namiesto toho venovaná občianskemu združeniu v Parku na Frambore, kam boli stromy starostlivo prevezené.

V spolupráci s obyvateľmi mesto vysadilo 14 záhonov trvalých rastlín, prevažne na Bulvári a sídliskách Hliny a Solinky. Niektoré záhony letničiek, ktoré majú nižšiu životnosť, boli taktiež vymenené za trvalkové. Mesto počas letných mesiacov skrášľovali mobilné záhony letničiek, závesné kvetináče a kvetinové veže.

„V rámci pilotného projektu sme vysadili trvalky do trávneho porastu v Parku K. G. Swenssona. Vytvorili sa nové kombinované záhony trvaliek a cibúľ na Ulici Juraja Fándlyho pod novovysadené stromoradie okrasných hrušiek podľa navrhovanej štúdie,“ uvádzajú autorky výročnej správy, Lucia Bolibruchová a Anna Kyselová.

V Parku K. G. Swenssona boli okrem trvaliek vysadené aj viaceré stromy a kry. V Parku Ľudovíta Štúra tiež pribudlo viacero drevín, medzi nimi aj lipa, ktorá má slúžiť ako pamätník pre obete pandémie koronavírusu.


Počas jesene mesto vysadilo približne 3000 kusov krov, ktoré by mali v budúcnosti vytvoriť izoláciu pred prachovými časticami a hlukom z okolitých ciest.

Súčasťou zelených aktivít mesta v roku 2021 bola aj bežná údržba mestskej zelene, ktorá zahŕňa hnojenie, zavlažovanie, strihanie krov a drevín, kosenie, odstraňovanie buriny a podobne. Okrem toho je pravidelne kontrolované aj zdravie rastlín. Na Ulici Tomáša Ružičku a v centre mesta bola minulý rok na stromoch vykonaná akustická tomografia, ktorá dokáže odhaliť dutiny skryté pred zrakom.

„Po vizuálnej kontrole na mieste sme skonštatovali upadajúci zdravotný stav drevín na Národnej ulici. Z dôvodu veľmi významnej líniovej zelene sme si do mesta prizvali odborníka na uličnú zeleň, dendrológa, profesora z Mendelovej univerzity, aby vyhodnotil stav a možné riešenia rekultivácie stromoradia. Bola vypracovaná odborná štúdia, ktorá potvrdila upadajúci zdravotný stav drevín, navrhla možné riešenia a technologické postupy a vhodný kultivar na výsadbu,“ informovali Lucia Bolibruchová a Anna Kyselová. 

Tento rok mesto plánuje vysadiť 638 kusov líniovej zelene v rámci projektu adaptácie na klimatické zmeny, ktorý je financovaný nórskymi fondami. Presné rozmiestnenie rastlín navrhli autorky výročnej správy z minulého roku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu