V Žiline pribudlo za minulý rok 350 dlhovekých stromov


Foto: V Žiline pribudlo za minulý rok 350 dlhovekých stromov Foto: ilustračné foto.

Za minulý rok bolo podľa návrhu krajinného architekta prevažne na sídlisku Solinky vysadených 350 dlhovekých stromov. Informovali o tom na mestskom zastupiteľstve počas online rokovania v pondelok 21. februára.

Rok 2021 bol podľa mestskej záhradníčky z Útvaru hlavného architekta (ÚHA) mesta Žilina Anny Kyselovej náročným obdobím kvôli pandémii, ktorá ovplyvnila harmonogram údržby zelenej infraštruktúry a aj výsadby drevín a rastlín.

V tomto roku sa preto bude pokračovať v rozmiestňovaní mobilných nádob, závesných kvetináčov a kvetinových veží, ktoré tvorili priaznivejšiu mikroklímu mesta.


Na jeseň v minulom roku sa v Žiline vysadilo približne 3000 krov. „Krovité porasty v budúcnosti vytvoria izolačnú zeleň zachytávajúcu prachové častice z komunikácií a zároveň budú spĺňať vizuálnu a protihlukovú funkciu. Vlani sme monitorovali aj požiadavky občanov a zvýšili sme intenzitu údržby plôch na sídlisku zo štyroch kosieb na päť,“ vysvetlila mestská záhradníčka.

Aj primátor mesta Žilina Peter Fiabáne potvrdill, že posilnenie ÚHA o odborníkov na zeleň v teréne reálne vidieť. „Je to jedna zo základných priorít mesta a má moju podporu. Som presvedčený, že ďalšie mesiace a roky ukážu, že Žilina vykročila správnym smerom,“ dodal primátor.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu