V Žilinskom kraji začne od februára duálne vzdelávanie so zameraním ekonóm/účtovník pre verejnú správu


Foto: V Žilinskom kraji začne od februára duálne vzdelávanie so zameraním ekonóm/účtovník pre verejnú správu Foto: ilustračné

V Žilinskom samosprávnom kraji sa od februára začína praktické vyučovanie v odbore obchodná akadémia so zameraním ekonóm/účtovník. Výučba bude prebiehať systémom duálneho vzdelávania, ktoré je zosúladením výučby v školách s potrebami zamestnávateľov. Odbor má pripraviť svojich uchádzačov na zamestnanie v zariadeniach sociálnych služieb.

Absolvovať tento spôsob vzdelávania v zariadeniach je možné vďaka ich spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom a Obchodnou akadémiou v Žiline. Cieľom je pripraviť odborníkov pre oblasť ekonomiky, účtovníctva a verejnej správy a vyriešiť tak nedostatok zamestnancov v tejto oblasti.

Podľa župy žiakom často chýba praktická skúsenosť a systém fungovania hospodárstva a ekonomiky vo verejných inštitúciách sa líši od súkromných. Kvôli predstave, že sociálna sféra je neperspektívna a neumožňuje kariérny rast a sa uskutočnilo pred začiatkom školského roka informačné stretnutie zástupcov odboru sociálnych vecí s budúcimi žiakmi a ich rodičmi, na ktorom predstavili sociálne zariadenia a ich činnosť.

„Zo 17 zúčastnených prejavilo záujem o zaradenie do tejto formy duálneho vzdelávania 14 žiakov. Niektoré zariadenia museli napokon dokonca vykonať pohovory, v jednom zo zariadení sa so študentkou dohodli na spolupráci aj v spravovaní sociálnych sietí,“ informovala riaditeľka odboru sociálnych vecí Iveta Ďurišová. 


Systém duálneho vzdelávania bude prebiehať formou praxe v zariadeniach sociálnych služieb, ktoré museli na tento účel získať certifikát od Ministerstva školstva. Do duálneho systému sa zapojili CSS Letokruhy, CSS Straník, CSS Lúč a DSS Synnómia v Žiline, CSS Kamence a CSS Fantázia v Kysuckom Novom Meste a CSS Terchová v Terchovej. 

Okrem rekonštrukcií k 1. januáru 2021 zariadenia prešli aj dôležitou systémovou zmenou a stali sa príspevkovými organizáciami.

Posun v zmene formy hospodárenia ich motivuje k viaczdrojovému financovaniu, a to napríklad z vlastných aktivít a podnikateľskej činnosti, alebo z fondov Európskej únie na financovanie rozvojových projektov. To ale celkom mení obraz o účtovníkovi v takomto type zariadenia. Táto práca môže byť rovnako kreatívna a profesionálne zaujímavá ako v súkromnej spoločnosti,” doplnila županka Erika Jurinová

Žilinský kraj patrí v rámci systému duálneho vzdelávania medzi najúspešnejšie slovenské kraje. V školskom roku 2021/22 sa takto vyučuje vo všetkých štyroch ročníkoch na 25-tich stredných školách spolu 1 166 žiakov, a to v 38 učebných a študijných odboroch. Okrem praktických skúseností absolventi duálneho vzdelávania vykazujú až 91% zamestnanosť oproti 68 % zamestnanosti ich spolužiakov mimo systému.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu