Dokumentárny seriál zachytený 360-stupňovou kamerou umožňuje preletieť ponad Oravu z pohodlia domova


Foto: Dokumentárny seriál zachytený 360-stupňovou kamerou umožňuje preletieť ponad Oravu z pohodlia domova

Pokiaľ túžite vidieť Oravu z vtáčej perspektívy, tak vďaka leteckej skupine Slovensko z neba si to teraz môžete užiť z pohodlia domova. Skupina totiž vytvorila dokumentárny seriál 360° leteckých videomáp, ktorý má sedem častí.

„Letecká skupina Slovensko z neba z Kynceľovej, neďaleko Banskej Bystrice vytvorila seriál leteckých 360 stupňových videomáp okresu Námestovo, ktorému sa hovorí aj Biela Orava, pozostávajúci zo siedmych častí. Výroba 360 stupňovej videomapy trvala viac než rok,“ doplnila Andrea Farkašová, anažérka múzea.

Nápad vznikol po tom, ako letecký fotograf a pilot Milan Paprčka zachytil 360-stupňovú videomapu Vysokých Tatier. „Vysoké Tatry z neba mali veľký úspech, keďže toto 7-minútové video videlo na YouTube viac než 445 tis sledovateľov. Vtedy spoločne s leteckým a výrobným tímom sme sa rozhodli vytvoriť 360 stupňovú videomapu regiónu, ktorý patrí medzi tie najnavštevovanejšie. Preto sme nafilmovali z neba celý región Bielej Oravy, aby sa mohol týmto regiónom preletieť ktokoľvek, aj bez lietadla. Prvý let v máji 2021 nevyšiel podľa našich predstáv, a tak sme vykonali ešte jeden v júni,“ tvrdí Milan Paprčka s tým, že nafilmovanie letu bola tá jednduchšia časť. Tá náročnejšia je následný strih videa, animátorská činnosť a projekcia každého jedného popisu bolo to najnáročenejšie pre grafické štúdio. 

„Keďže celý prelet by na jedno pozretie trval pridlho, rozdelili sme ho do siedmych dielov. Výroba jednej časti trvala približne 70 hodín a k tomu ešte treba prirátať cca 10-15 hodín práce kartografa. Takéto celé video je veľmi náročné ako aj na čas animátora, tak aj na výkon počítača,“ vysvetľuje grafik a počítačový animátor Milan Jančovič. 

Súčasťou videomapy sú aj obce či mestá, vzdelávacie inštitúcie a zariadenia cestovného ruchu, ktoré vytvárajú jedinečnosť lokality a dopĺňajú ju. „Objekty turizmu, zaujímavé historické či prírodné pozoruhodnosti, názvy vrchov a pohorí, ako aj samotných obcí a miest sú vyznačené kartografickým popisom. Vzhľadom na to, že je to 360° video, skutočný celkový pohľad na región je nielen z prednej, ale aj zo zadnej kamery, uchytenej na trupe lietadla,“ doplnila Farkašová.

Sledovateľ môže dokumentárny film vidieť na počítači, tablete či smartfóne. Prostredníctvom 360° technológii je možné vidieť ktorúkoľvek stranu regiónu. „Dokonalý zážitok z preletu ponad Bielu Oravu dopĺňa príjemná hudba a pútavo nahovorený text prezentujúci to, čo počas letu sledovateľ práve vidí. Pripojené sú aj anglické titulky, aby sa krásy Bielej Oravy mohli propagovať aj v zahraničí,“ dodala Faršaková.

„Naším poslaním je prinášať ľuďom jedinečný pohľad na krajinu. A týmto dielom sme toto poslanie naplnili do bodky,“ vyhlásil Paprčka. Krásny letecký zážitok môžete vidieť na týchto linkoch: 

1. časť Z Námestova na Príslop: 


2. časť Do Zákamenného a najľudnatejšej časti Oravy: 



3. časť SKI Zábava: 


4. časť Zimný pól Slovenska Oravská Lesná: 


5. časť Krajina pod Pilskom: 


6. časť Na Babiu horu popri severnom póle Slovenska: 


7. časť Z Babej hory až k hladine Oravskej priehrady: 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu