Za rok 2021 sa v Žiline narodilo viac chlapcov ako dievčat. Dominujú slovenské mená ako Jakub či Eliška


Foto: Za rok 2021 sa v Žiline narodilo viac chlapcov ako dievčat. Dominujú slovenské mená ako Jakub či Eliška Foto: pixabay.com

V meste Žilina sa za rok 2021 narodilo dohromady 1897 detí, z toho bolo 952 chlapcov a 945 dievčat. Za predošlý rok sa ich narodilo o čosi menej ako v roku 2020, kde bol počet novorodencov 1901. Pre ďalšie porovnanie – za rok 2019 prišlo na svet 1738 novorodeniatok.

Medzi najčastejšími menami sú prevažne tie tradičné slovenské. Mesto Žilina uviedlo na sociálnej sieti aj informácie o tom, aké mená deti najčastejšie dostávajú. „U dievčat je v kurze Eliška, Natália, Viktória, Nina a Nela, u chlapcov sa obľube teší Jakub, Matej, Michal, Lukáš a Tomáš,“ uviedla samospráva.

Okrem tých tradičných mien sa však objavili aj menej časté, a to najmä vtedy, ak jeden z rodičov je cudzinec. „Medzi chlapčenskými menami to boli napríklad Ben, Kiet, Renas, Zachariáš či Esteban. Medzi dievčatami sa objavili mená Desiree, Amy, Gudalyre, Suntu, Aurora, Marilka, Naila, Melek, Nadin, Arin, Zoana, Berenice, Šejla, Dália, Pola, Keyla, Iza i Uma,“ dodalo mesto Žilina na sociálnej sieti.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu