V Žilinskom kraji pribudol ďalší automatický externý defibrilátor, nachádza sa v Trstenej na Orave


Foto: V Žilinskom kraji pribudol ďalší automatický externý defibrilátor, nachádza sa v Trstenej na Orave

V Žilinskom kraji pribudol ďalší verejný automatický externý defibrilátor (AED) slúžiaci na záchranu života. Aktuálne sa ich podľa mapy Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) nachádza na území kraja približne stovka. Veľká časť je umiestnená na verejne prístupných miestach, mnohé sú aj v súkromných spoločnostiach či obchodoch.

V samotnom krajskom meste Žilina sa ich nachádza celkom štrnásť kusov. Prístupné sú napríklad na budove turistickej informačnej kancelárie, mestského úradu, mestskej polície, hasičskej stanice či v niektorých ambulanciách lekárov. Jeden je umiestnený aj na budove bilingválneho gymnázia, ďalší v hypermarkete.

Prístroj sa vždy nachádza v ochrannej skrinke s alarmom, aby upozornil verejnosť v prípade vybrania a možného použitia pri poskytovaní prvej pomoci. Prístroj je možné použiť kýmkoľvek, keď záchranca rozozná bezvedomie a zástavu dýchania a zavolá tiesňovú linku 155.



Dostupnosť automatických externých defibrilátorov v Žilinskom kraji sa začiatkom decembra rozšírila o jeden ďalší v meste Trstená (okres Tvrdošín). Prístupný je priamo na námestí, čoskoro bude registrovaný aj na mape AED.

„Defibrilátor je umiestnený na frekventovanom verejnom priestranstve na budove františkánskeho kláštora a v prípade potreby záchrany života je ihneď pripravený k použitiu. Defibrilátor je proti úmyselnému poškodeniu a odcudzeniu zabezpečený alarmom,“ spresňuje samospráva.

Začiatkom roka došlo v Žilinskom kraji k dvom krádežiam týchto zariadení. Neznámy páchateľ odcudzil prvé z nich na námestí Andreja Hlinku v Žiline vo februári. Druhý AED zmizol z budovy kultúrneho domu v obci Oščadnica (okres Čadca) v marci. Zlodeja tam zachytila bezpečnostná kamera, bol však maskovaný.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu