Od budúceho týždňa je väčšina Slovenska čierna, odborníci navrhujú nové opatrenia znevýhodňujúce neočkovaných


Foto: Od budúceho týždňa je väčšina Slovenska čierna, odborníci navrhujú nové opatrenia znevýhodňujúce neočkovaných Foto: korona.gov.sk

Od budúceho týždňa bude Slovensko viac-menej čierne, a to až 54 okresov. V druhom stupni, v bordovej fáze, bude 19 okresov a v červenej šesť.

Červené okresy: Bratislava I až V a okres Dunajská Streda.

Bordové okresy: Dolný Kubín, Galanta, Komárno, Malacky, Myjava, Námestovo, Nitra, Pezinok, Prešov, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Senec, Skalica, Šaľa, Trenčín, Trnava, Žilina a okres Zlaté Moravce.

Čierne okresy: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Ilava, Kežmarok, Košice I - IV, Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom a okres Zvolen.

Nové opatrenia

Odborníci taktiež navrhujú sprísnenie opatrení. Medzi ne patrí práca v režime OTP, hromadné podujatia len pre zaočkovaných, neesenciálne obchody a nákupné centrá budú môcť navštíviť len očkovaní a tí, ktorí prekonali ochorenie.


Neočkovaným sa tak výrazne obmedzia nákupy. Po novom si budú môcť nakúpiť iba základný tovar ako sú potraviny a drogéria.

Rovnaké opatrenie sa týka aj športových súťaží, kde by mali byť prítomní tiež len očkovaní a tí, ktorí ochorenie prekonali. Odborníci chcú schváliť aj to, aby nemohli ubytovacie zariadenia navštevovať neočkované osoby a wellness centrá a akvaparky len v režime očkovaní a po prekonaní ochorenia

Premiér Eduard Heger po rokovaniach vyhlásil, že s týmito návrhmi súhlasí a vo štvrtok (18. 11.) by mala vláda o nich hlasovať. Opatrenia by mali byť platné tri týždne, pokiaľ sa situácia nezlepší, bude potrebné ich sprísniť.

Podľa slov premiéra sme v súčasnej kritickej situácii preto, lebo sa nariadenia, ktoré COVID automat vyžaduje, nedodržiavajú.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu