Facebook zrušil dezinformačnú skupinu „Nezaočkovaní“, ktorá šírila klamstvá a podnecovala agresivitu


Foto: Facebook zrušil dezinformačnú skupinu „Nezaočkovaní“, ktorá šírila klamstvá a podnecovala agresivitu Foto: ilustračné

Na sociálnej sieti Facebook fungovala niekoľko týždňov nová skupina s názvom „Nezaočkovaní“, v ktorej si používatelia vymieňali rôzne správy o očkovaní, následkoch či porušovaní opatrení proti šíreniu koronavírusu. Veľká časť týchto informácií však nebola pravdivá a obsahovala zavádzajúce fakty.

Podľa polície sa v skupine s viac ako 35 tisíc členmi často objavovali aj agresívne príspevky, ktoré podnecovali k násiliu. Sociálna sieť preto pristúpila pravdepodobne aj na základe upozornenia Policajného zboru k jej zablokovaniu.

„Policajný zbor upozornil prostredníctvom špecializovaných kanálov spoločnosť Facebook na skupinu “NEZAOČKOVANÍ”, ktorá mala viac ako 35 000 členov. Upozornenie sa týkalo jej obsahu, ktorý bol nielen dezinformačný, ale aj agresívny a podnecujúci násilie,“ uvádza PZ SR vo svojej správe.



Skupina predstavovala vzhľadom na prejavy niektorých jej členov bezpečnostné riziko. Polícia zatiaľ nemá spätnú väzbu od spoločnosti Facebook, preto nemôže definitívne potvrdiť či je vypnutie trvalé alebo dočasné.

„Policajný zbor naďalej monitoruje sociálne siete a bude robiť všetko pre to, aby najexponovanejšie skupiny, stránky a profily boli zablokované,“ dodáva polícia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky