Žilinská radnica pripravuje miliónové investície, do volieb im bude radiť poradca za 68-tisíc eur


Foto: Žilinská radnica pripravuje miliónové investície, do volieb im bude radiť poradca za 68-tisíc eur Foto: ilustračné

V uplynulom roku si mesto Žilina požičalo od ministerstva financií Slovenskej republiky viac ako dva milióny eur bezúročne na to, aby pokrylo dopady koronakrízy a nebol ohrozený bežný chod. Už o týždeň budú mestskí poslanci rokovať o schválení zámeru požičať si výrazne vyššiu sumu na investície.

Mestské zastupiteľstvo v Žiline má schváliť investičný plán pre aktuálny rok a zámer finančného krytia nevyhnutných bežných aj kapitálových výdavkov. Keďže zámer predkladá spolu 18 poslancov na čele s primátorom, je vysoký predpoklad, že bude schválený. Predkladatelia žiadajú vedenie mesta o prípravu návrhu investičného úveru, ktorý má byť predložená na zasadnutí najneskôr do konca júna.

Zo žiadosti vyplýva, že medzi investičné priority bude v predvolebnom roku patriť najmä rekonštrukcia ulice Antona Bernoláka v časti takzvaného Nového Bulváru. Na tú bola prednedávnom ukončená architektonická súťaž. Medzi ďalšie priority patrí vybudovanie kanalizácie v rámci druhej etapy v Považskom Chlmci, prestavba budovy bývalej základnej školy na Hollého ulici pre potreby materskej školy a majetkové vysporiadanie verejného osvetlenia.

Pôžička má pomôcť vytvoriť architektonickú súťaž a projektovú dokumentáciu pre zámer zrekonštruovať mestskú pamiatkovú rezerváciu vrátane balustrády a peniaze pôjdu aj na prípravu projektovej dokumentácie pre rekonštrukciu Námestia Andreja Hlinku. Investičný úver je predbežne odhadovaný vo výške najmenej 6,26 milióna eur a podľa materiálu je výsledkom rokovaní medzi vedením mesta a poslancami zastupiteľstva.

„Vzhľadom na negatívne skúsenosti z minulých rokov, kedy bol investičný plán na daný rok, resp. súvisiaca rozpočtová zmena schvaľované v mesiaci máj, prípadne neskôr a časť investičných akcií nebola z nedostatku času a kapacít v danom rozpočtovom roku zrealizovaná, bol vedením mesta poslancom mestského zastupiteľstva predložený návrh na schválenie investičného plánu a ďalších nevyhnutných výdavkov na začiatku kalendárneho roka. Následným krokom bude schválenie Záverečného účtu mesta Žilina za rok 2020 na najbližšom riadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva a schválenie rozpočtovej zmeny, ktorá bude prioritne obsahovať návrhy z predloženého materiálu,“ informuje dôvodová správa.

Orientačná výška položiek úveru:
Rekonštrukcia ulice Andreja Bernoláka v Žiline - Nový Bulvár (projektová dokumentácia vrátane inžinierskej činnosti) – 216 000 €
Rekonštrukcia ulice Andreja Bernoláka v Žiline - Nový Bulvár (realizácia) – 2 500 000 €
Stoková sieť - II. etapa, Považský Chlmec (realizácia) – 417 854 €,
Nákup nehnuteľností do vlastníctva mesta Žilina v predpokladanej sume 1 000 000 €,
Stavebné úpravy budovy bývalej ZŠ Hollého pre potreby materskej školy – 725 000 €,
Majetkové vysporiadanie verejného osvetlenia do majetku mesta Žilina – 1 000 000 €,
Rekonštrukcia Mestskej pamiatkovej rezervácie v Žiline vrátane balustrády(architektonická súťaž + projektová dokumentácia) – 300 000 €,
Rekonštrukcia Námestia Andreja Hlinku s parkom (projektová dokumentácia) - 100 000€

Externý poradca pre investície z rezortu dopravy a výstavby

Vyššie uvedené investičné projekty bude radnica realizovať pravdepodobne za požičané peniaze, ďalšie však plánuje z operačných programov Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Výlučne za týmto účelom si prenajala služby poradcu z Košíc. Jeho náplňou bude poradenská činnosť a poskytnutie súčinnosti pri koordinácii činností súvisiacich s procesom prípravy, realizácie, získania a investičnej implementácie nenávratných finančných príspevkov investičných projektov v rámci operačných programov predmetného ministerstva.

Mestu bude pri týchto činnostiach radiť Ing. Marek Horváth, s ktorým bola prednedávnom podpísaná zmluva v celkovej výške 68-tisíc eur. Mesačne bude mesto platiť poradcovi odmenu vo výške 3 400 eur po dobu 20 mesiacov, čo je približne čas do nadchádzajúcich komunálnych volieb. Limit pre obstarávanie tovarov a služieb bez formálnych postupov je 70-tisíc eur. 


 

 

 

 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu