Hojdačku v Oščadnici osadia dobrovoľníci opäť: Nevieme, kto ju zrezal, ale mrzí nás, že neriešil problém s nami


Foto: Hojdačku v Oščadnici osadia dobrovoľníci opäť: Nevieme, kto ju zrezal, ale mrzí nás, že neriešil problém s nami Foto: Hojdačku osadila partia, ktorá si na miesto chodí vychutnávať západ slnka. archív Juraj Gavlák

Pred niekoľkými dňami zastihol návštevníkov hojdačky na Kysuciach nepekný pohľad, ani nie po dvoch mesiacoch od jej realizácie ju niekto zrezal. Aj keď niektorí ľudia pripisujú vinu návštevníkom na základe rozšírenia fotiek na sociálnych sieťach, príčinou je pravdepodobne niektorý z negatívnych sprievodných javov populárnych atrakcií.

Malá časť návštevníkov dokáže nedisciplinovanosťou v podobe zlého parkovania, pohybu mimo turistických chodníkov či neodnášania odpadkov znechutiť atrakciu ostatným. A to najmä miestnym obyvateľom.

Hojdačku na Magure so sedemmetrovým lanom vytvorila partia, ktorá sa na mieste stretávala pravidelne, napríklad na západ slnka. Pôvodne tu spravili lavičku, keďže však hojdačke zavadzala, musela ustúpiť.

Jedným z realizátorov bol aj Juraj Gavlák, ktorý potvrdil, že nevedia, kto ju mohol zrezať: „Neviem, kto to bol, ale bol by som rád, ak sa opäť vyskytne problém, tak aby informoval nás alebo obec. Aby sa nemuselo stať to, čo teraz.“

Samých ich prekvapil záujem o atrakciu, ktorý však priniesol práve aj nedisciplinovaných návštevníkov. „Na tých pravdepodobne táto hojdačka doplatila. Pokiaľ niekto nabral odvahu hojdačku zničiť, mohol mať odvahu aj na osobné stretnutie, kde by sme určite našli vhodné riešenie. Danú atrakciu plánujeme v spolupráci s obcou Oščadnica obnoviť, a zároveň riešiť aj vzniknutú dopravnú situáciu v lokalite a pohyb návštevníkov,“ informuje o dobrej správe pre návštevníkov Juraj.

Tomu, kto zrezal hojdačku, partia odkazuje, že prístup bol stále vyznačený po turistickom chodníku, ktorý tam bol pôvodne a oni len dodali hojdačku. Po obnove by mali pribudnúť aj informačné tabule, upozorňujúce návštevníkov na potrebu dodržiavania prístupovej trasy ku atrakcii. Zároveň vyzýva na zmierlivé hľadanie prípadných iných riešení situácie, ktorá mohla páchateľovi vadiť:

„Pokiaľ chce niekto o tomto postupe s nami diskutovať, teraz je tá vhodná doba, nakoľko leto, a s tým spojení návštevníci, sa blíži. Samotná príprava hojdačky netrvala dlho, dal som vyrobiť dosku z masívu a následne sa kúpilo lano, mali sme ju osadenú asi za dve hodiny. Po dvoch týždňoch sme tam ešte pridali knihu návštev,“ uzatvára Juraj Gavlák, ktorý sa vybudovaním s partiou vzdal súkromia na turistickom mieste výmenou za to, aby nádherný výhľad mohli objaviť aj druhí.


Návštevníci sa môžu podpísať do pamätnej knihy. Zdroj: Archív Juraj Gavlák


 

 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu