Cyklobusy Žilinského samosprávneho kraja premávajú počas prázdnin aj cez pracovné dni


Foto: Cyklobusy Žilinského samosprávneho kraja premávajú počas prázdnin aj cez pracovné dni Foto: Žilinský samosprávny kraj

Špeciálne upravenými autobusmi, ktoré odvezú cyklistov do obľúbených cykloturistických destinácií v Žilinskom kraji, je možné sa odviesť už aj cez pracovné dni. Kým doteraz jazdili cyklobusy cez víkendy a sviatky, počas letných prázdnin sú spoje posilnené. 

Na Orave a Liptove sú prevádzkované denne a spoje na Turci, Kysuciach či Terchovej premávajú už aj v piatky. „Cyklobusy dopravia milovníkov bicyklovania k atraktívnym destináciám v Žilinskom kraji. Pokrytý máme každý z piatich regiónov, spoznávanie nášho kraja na dvoch kolesách je tak pohodlnejšie a bezpečnejšie,“ doplnila županka Erika Jurinová.

Bicykle sú prepravované na špeciálnych prívesoch za vozidlom, ktoré umožňujú odviezť väčší počet bicyklov. Na trasách Žilina – Nová Bystrica a Žilina – Turčianske Teplice sú to cykloprívesy s kapacitou 24 bicyklov, na trase zo Žiliny do Terchovej a na Orave a Liptove sú využívané nosiče pre šesť bicyklov.

Cestujúci s bicyklami platia v cyklobusových spojoch štandardnú cenu autobusového lístka a poplatok za bicykel je 50 centov. Pri manipulácií bicykla je k dispozícií steward, ktorý bude chránený ochranným rúškom, rukavicami a dezinfekčným gélom. 


Žilinský samosprávny kraj financuje službu cyklobusov už šiesty rok. Vlani prepravili 2148 bicyklov. Trasu cyklobusov v celom kraji si môžete pozrieť nižšie. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj