Výmery za dane v Žiline sprevádzajú nejasnosti, na ich zaplatenie máte 45 dní


Foto: Výmery za dane v Žiline sprevádzajú nejasnosti, na ich zaplatenie máte 45 dní Foto: ilustračné

Doručovanie tohtoročných daňových výmerov a poplatkov za komunálny rozdelilo v posledných dňoch najmä žilinských poslancov, mestskí pracovníci začali s doručovaním papierovej formy výmerov v mesiaci máj.

Aj vplyvom diskusií na sociálnych sieťach má množstvo obyvateľov chaos v tom, aké sú lehoty pre zaplatenie dane z nehnuteľnosti, za psa či poplatku za komunálny odpad v Žiline.

Polemiku spustili najmä vyjadrenia miestnych politikov po tom, ako uplynulé zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline odmietlo rokovať o materiáli s názvom Opatrenia mesta Žilina na zmiernenie ekonomických dopadov koronakrízy. Ten predložilo dvanásť poslancov z klubov Iná Žilina a Silná Žilina.

Tí v návrhu na uznesenie žiadali  prednostu Mestského úradu v Žiline, aby mesto ako správca dane využilo zákonné možnosti na upustenie od sankcií pre daňovníkov, ktorí by meškali s platbou dane, ale uhradili by ju do konca roka.

Vyrúbenú daň nemožno odložiť

Daň už bola v momente konania zastupiteľstva vyrubená, preto ju nebolo možné podľa zákona dodatočne odložiť, čo priznáva aj dôvodová správa. Poslanci žiadali upustiť od sankcionovania ľudí, ktorí sa omeškajú:

„Preto navrhujeme aspoň upustenie od sankcií pre tých daňovníkov, ktorí sa z titulu mimoriadnej situácie dostali do problémov s platobnou schopnosťou. V prípade, ak sa daňovník dostane do omeškania s platbou dane, ale túto uhradí mestu ako správcovi dane do konca roka 2020, mal by byť oslobodený od sankcií (pokuta, úrok z omeškania a podobne).“

Podľa Martina Kapitulíka, poslanca zodpovedného za vypracovanie návrhu, chceli dva poslanecké kluby posunúť splatnosť do konca roka, odvolávajúc sa na iné mestá ako Prešov, Trnava, Dolný Kubín alebo Čadca. Primátor mal takéto riešenie podľa jeho slov zamietnuť:

„Miesto toho expresne vystavil daňové výmery aj s 15 dňovou splatnosťou po nadobudnutí účinnosti .. Keď už dane narýchlo vedenie mesta vyrúbilo, tak sa manévrovací priestor na odloženie ich splatnosti zúžil. Ale za to si môže primátor sám. Ale aj na túto situáciu sme mu ponúkli riešenie. Navrhli sme zrušenie sankcií pre tých, ktorí v existenčnej kríze nezaplatia dane načas. Ani to sa primátorovi nepozdávalo,“ dodáva poslanec.

Splatnosť výmerov je 45 dní

Aj na základe týchto informácií sa časť obyvateľov domnieva, že na zaplatenie daní a poplatku majú lehotu 15 dní od prevzatia papierovej formy výmeru. V skutočnosti je splatnosť výmerov 45 dní, počíta sa ako súčet 30 dní, ktoré má daňovník na odvolanie, a ďalších 15 dní na zaplatenie.

Fyzické osoby, ktoré dostali výmery za komunálny odpad elektronicky, ich môžu splatiť do 31. júla 2020 a 31. augusta 2020. Pri daniach majú rovnakú lehotu 30+15 dní.

Mätúcou je aj tlačová chyba, pre ktorú má približne 1 percento papierových rozhodnutí stanovený termín splatnosti 31. december 2020. 

Časti obyvateľov sa nepáči, že v dokumente nie je vytýčený splátkový kalendár ako po minulé roky. V celej lehote 45 dní si môžu platby rozložiť podľa vlastných možností. Mestu trvalo vytlačiť približne 110-tisíc rozhodnutí 6 týždňov a v dobe, kedy nebolo možné určiť, ako sa vyvinie situácia s koronavírusom:

„Preto bol zvolený postup, že namiesto konkrétneho dátumu bude pre výmery platiť 45-dňová lehota. Občan sa môže sám rozhodnúť, či takého rozhodnutie zaplatí naraz alebo vo viacerých splátkach bez povinnosti informovať mestský úrad,“ vysvetľuje viceprimátor Vladimír Randa.

O odklad je stále možné požiadať, nezaobíde sa bez sankcií

Ak sa obyvatelia alebo firmy v Žiline dostanú do problémovej situácie, môžu, tak ako v minulosti, požiadať o odklad platenia daní a ustanovenie splátkového kalendára.

Daňovník pošle Mestu Žilina ako správcovi dane žiadosť o odklad. Po splnení všetkých legislatívnych náležitostí mesto vyhotoví rozhodnutie o povolení odkladu platenia dane alebo rozhodnutie o povolení platenia dane v splátkach, v ktorom určí termíny.


Práve o zmenu postupu pri odklade splatnosti daní a poplatku za odpad žiadalo prednostu dvanásť poslancov, tí chceli zrušiť sankcie. Ak by im bolo vyhovené, mesto by porušilo zákon, podľa ktorého úrok musí vyrubiť. Spresňuje to § 57 zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní, ktorý pojednáva o odklade platenia dane a povolení splátok:

„Za dobu povoleného odkladu platenia dane alebo platenia dane v splátkach zaplatí daňový subjekt úrok zo sumy odkladu dane alebo zo sumy povolenej splátky. Pri výpočte úroku sa použije trojnásobok základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej v deň, ktorý nasleduje po dni splatnosti dane; ak trojnásobok základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky nedosiahne 10 %, pri výpočte úroku sa namiesto trojnásobku základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky použije ročná úroková sadzba 10 %. Úrok sa vypočíta za každý deň povoleného odkladu platenia dane alebo povoleného platenia dane v splátkach.“

Základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky (ECB) je nulová, preto sa uplatňuje sadzba 10 percent ročne (per annum). Úrok sa počíta len z odloženej dane, prípadne jej časti ak ide o splátku.

Ak by daňovník prevzal výmer za platbu komunálneho odpadu v papierovej forme dnes 15. mája 2020, 45 dňová lehota by mu uplynula 29. júna. V prípade, že mu mesto povolí odklad, od 30. júna mu zároveň vyrubí 10 percentný úrok.

Ak by bol povolený odklad do 31.12.2020, do kedy požadovala posunúť splatnosť časť poslancov, na poplatku za komunálny odpad by v posledný deň aktuálneho roka uhradil namiesto 27,59 eur celkovú sumu 28,99 eur. Jeho úrok za 184 dní omeškania by predstavoval 1,40 eur. 

Dane narástli pred koronakrízou

V aktuálnej situácii vnímajú obyvatelia Žiliny citlivo nárast sadzby daní a poplatkov za odpad, tie sa uznesením MZ v Žiline menia po ôsmych rokoch. Dôvodom je nárast výdavkov, ktoré spôsobili predovšetkým sociálne balíčky predošlej vlády. Tá nimi zaviazala samosprávy, financovanie k opatreniam ale neposkytla.

Výber daní je podstatným pilierom mestského rozpočtu, z ktorého sa hradia aj bežné výdavky. Ku zvýšeniu sadzieb daní pristúpila v závere minulého roku väčšina miest a obcí na Slovensku, v Žiline toto navýšenie pokryje len časť zvýšených nákladov v dôsledku opatrení.

To priznáva aj primátor vyššie spomenutej Čadce Milan Gura, ktorý reagoval na petíciu obyvateľov mesta na Kysuciach. V nej žiadali zastavenie zvýšenia sadzby daní:

„Za zvyšovaním daní v Čadci nie je ľahkovážnosť, ale zodpovednosť voči základným potrebám mesta a jeho obyvateľov. Spochybňovanie zákonnosti takéhoto kroku v atmosfére, keď samosprávam pribudli kompetencie na úrovni stá tisícov, niekde až miliónov eur, je nielen prejavom necitlivého populizmu, ale predovšetkým nezodpovedného prístupu poslanca zneužívajúceho svoj mandát na politický boj“. 

Bežný chod mesta financujú obyvatelia aj firmy cez dane

Bez výberu daní, ktorý bude vplyvom koronakrízy už aj tak na nižšej úrovni rádovo o niekoľko miliónov eur, by samospráva nedokázala platiť faktúry za služby nevyhnutné pre chod mesta - čistenie, odvoz odpadu či fungovanie mestských inštitúcií. V takejto situácii by mesto mohlo buď pozastaviť základné činnosti, alebo sa snažiť financovať chod z komerčných úverov.

Pôžičky zvyknú zodpovedné samosprávny využívať na kapitálové výdavky, teda investície, a nie krytie bežného chodu. Dôvodom je, že ich musia splácať obyvatelia v budúcom období. Platba daní a poplatkov je, navyše, každoročným výdajom s vopred stanoveným obdobím, v ktorom k nemu dochádza.

V období od marca do júna by mali mať fyzické (FO) aj právnické osoby (PO) odložené finančné prostriedky nielen na platbu miestnych daní a poplatkov, ale aj na zaplatenie daní z príjmu FO a PO. V prípade daní z príjmov ide o platby spätne za obdobie pred koronakrízou. Ak vtedy osoba nevytvárala príjem, z ktorého pomernú časť musí zaplatiť na daniach, dnes jej nie je vypočítaná.

Pre aktuálnu pandémiu navyše umožnila Národná rada Slovenskej republiky ich odklad. Podnikatelia aj fyzické osoby preto môžu podať daňové priznanie a zaplatiť daň až na konci mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie. Vláda pomáha firmám aj jednotlivcom v ťažkostiach aj finančnými dotáciami, ktoré im pomáhajú preklenúť ťažké obdobie.  

V roku 2020 vyrubilo mesto na dani z nehnuteľností spolu 11 274 595,99 eur, z toho 1 218 právnických osôb zaplatí 8 414 407,75 eur a 32 109 fyzických osôb 2 860 188,24 eur. Za psa bolo vyrubených celkom 3 913 výmerov v súhrnnej hodnote 67 194,78 eur.

Prehľad poplatkov za komunálny odpad 2020

zdroj: www.zilina.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu