Žilinčan Roderik vytvoril bezplatné tréningové zostavy na doma pre ženy


Foto: Žilinčan Roderik vytvoril bezplatné tréningové zostavy na doma pre ženy Foto: Pexel

Počas epidémie koronavírusu je dôležité zostávať doma, súčasťou udržiavania funkčného imunitného systému je ale pravidelná dávka pohybu. Aj keď sa nám ponúkajú možnosti na exteriérové aktivity ako chôdza, beh či bicykel, medzi mnohými obľúbené fitnescentrá zostali pre opatrenia vlády zatvorené.

Žilinčan Roderik Kučavík sa venuje dlhé roky fitness, a ako svoju pomoc ostatným vytvoril bezplatné tréningové plány na doma. Tie sú navrhnuté na záťaž po dobu štyroch týždňov. Určené sú pre dievčatá, dámy, ženy či matky, ktoré sú doma, na homeoffice, alebo jednoducho musia zostať v uzatvorených priestoroch. 

„Celá myšlienka vznikla pár dní po magickom piatku trinásteho, kedy som voľný čas investoval do tvorby tréningového obsahu. Je možné, že k nim založím stránku na facebook-u, kde budú aj tieto tréningové zostavy umiestnené. Poskytujem podporu k mojim tréningovým plánom ako cez kontaktný formulár na webe, tak v päte stránky každého tréningového rozpisu sú uvedené moje sociálne profily, cez ktoré mi môže cvičenec napísať,“ dodáva Roderik.

V každom týždni sa nachádzajú štyri cvičebné bloky, strečing aj rozcvička, celkovo tu nájdete takmer 100 cvikov s variáciami. Tréningy sú určené ako pre začínajúce cvičenkyne, tak aj dámy, ktoré majú nejaké skúsenosti, navštevovali fitness centrá alebo cvičia doma a potrebujú stimul v podobe nového tréningového programu.

Jediným limitom sú samotné cviky v prípade, že ich nedokáže človek zacvičiť: „Konkrétne si zoberme taký drep na mieste. Cvik, ktorý pozná snáď každý. Ak má niekto zdravotné limity a nedovoľujú mu vykonať drep na mieste bez záťaže, môže si pomôcť tak, že si priloží stoličku a vykoná cvičenie s podporou stoličky, či sa chytí stola. Aj takéto cvičenie sa počíta. Ja hovorím, že kto chce, cestu si vždy nájde. Tréningy sú nastavené tak, aby sa dali cvičiť bez potreby špeciálnych strojov a pomôcok, osoby mali kalorický výdaj a urobili niečo pre seba a svoje zdravie,“ dodáva zostavovateľ plánov.

Pri tvorbe tréningov sa zameriaval na najproblémovejšie ženské partie - spevnenie a formovanie sedacích svalov, formovanie nôh a najmä lýtok, veľa cvikov je venovaných brušným svalom a CORE:

„Mojím cieľom bolo aj posilnenie svalstva rúk a ramien, prevencia pred ochabnutím svalstva rúk je dôležitá. Nezabudol som ani na chrbtové svalstvo. Nevyhnutnou súčasťou tréningového cyklu je strečing. Tréningový plán je pestrý, ku každému cviku sú obrázky a doplňujúca poznámka k cvičeniu. Každý tréningový týždeň je zakončený vysoko intenzívnou intervalovou tréningovou zostavou tzv. HIIT. Takéto cvičenie za krátky čas (15-20min.) vo vysokej intenzite a tempe dokáže zázraky,“ uzatvára Roderik.


Tréningy sú síce pripravené na obdobie jedného mesiaca, no aj po tomto období ich viete cvičiť. Stačí si počas počas cvičenia zaznamenávať poznámky do tréningového listu - o zvládnutí/nezvládnutí, uskutočnené počty opakovaní oproti predpísanému a podobne.

Po skončení celého mesačného programu je možné na základe údajov nastaviť východiskovú pozíciu pre zvýšenie tréningovej dávky. Podľa odozvy od ľudí plánuje prípadne Žilinčan Roderik pridávať ďalšie plány. 

Tréningové plány nájdete na www.tiny.cc/trenuj 

Tréningové video na doma zverejnilo aj súkromné fitness centrum v Žiline Balance Gym, ktoré sa zameriava na individuálne tréningy aj skupinové cvičenia. Odborníci z fitness centra pripravujú klientom jedálničky a vykonávajú diagnostiku spolu s poradenstvom. 

V rámci obmedzení v súčasnej epidémii pripravili pre klientov kompletný mesačný tréningový plán s cvikmi na doma pre rôzne kategórie, ktorého súčasťou sú aj inštruktážne videá jednotlivých cvikov.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu