Mesto Žilina dáva do pozornosti dôležité správy a oznámenia v súvislosti s mimoriadnou situáciou


Foto: Mesto Žilina dáva do pozornosti dôležité správy a oznámenia v súvislosti s mimoriadnou situáciou Foto: ilustračné / Mesto Žilina

Mesto Žilina zverejnilo aktuálne informácie, ktoré prinášajú odpovede na časté otázky občanov smerované na infolinku. Nižšie sa dočítate o všetkých opatreniach, ktoré boli v minulých dňoch prijaté proti šíreniu koronavírusu.

Pokiaľ vás zaujíma niečo, na čo ste nedostali odpoveď po prečítaní tohto článku, kontaktujte žilinskú samosprávu. Nezabúdajte dodržiavať hygienické pravidlá, nosiť ochranné rúško a ak to nie je nevyhnutné, nevychádzajte z domu.

Potrebujete na úrade niečo zariadiť? Zavolajte. 

Z dôvodu ochrany pred šírením koronavírusu funguje Mestský úrad v Žiline v obmedzenom režime. V sídle úradu na Námestí obetí komunizmu 1 fungujú pre verejnosť v čase od 8.00 do 11.00 hod. len služby podateľne a pokladne.

Pracoviská Ohlasovne pobytu Žilina (evidencie obyvateľov) a Matričného úradu v Žiline v klientskom centre Ministerstva vnútra SR v budove Europalace (Vysokoškolákov 33B) na Vlčincoch budú otvorené v úradných hodinách stanovených Ministerstvom vnútra SR, a to od 8.00 do 11.00 hod.

Občania môžu vybaviť svoje požiadavky i telefonicky z pohodlia domova.

Tu sú dôležité telefónne kontakty:
Mestský úrad v Žiline (Námestie obetí komunizmu 1): 

  • Informácie: 041/7063 111 
  • Miestne dane: 041/7063 309, 041/7063 315
  • Poplatok za komunálny odpad: 041/7063 310, 041/7063 239
  • Životné prostredie: 041/7063 231
  • Doprava: 041/7063 114
  • Školstvo: 041/7063 524
  • Sociálne veci/byty: 041/7063 503
  • Stavebný úrad: 041/7063 240
  • Matričný úrad: 041/7335 550, 041/7335 551
  • Evidencia obyvateľov: 041/7335 703, 041/7335 702

Všetky dôležité informácie nájdete na stránke www.zilina.sk alebo Facebooku mesto Žilina. K dispozícii je aj osobitná internetová stránka http://koronavirus.zilina.sk, ktorá na dennej báze informuje o aktualitách ohľadom koronavírusu a preventívnych opatreniach proti jeho šíreniu.

Informácie sú poskytované taktiež aj na e-mailovej adrese: hovorca@zilina.sk alebo na infolinke: 0908 304 916, ktorá funguje počas pracovných dní v čase od 7.00 do 19.00 hod. 

Telefonická linka psychologickej pomoci

Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie zriadil pre súčasnú situáciu so šírením nového koronavírusu telefonickú i e-mailovú linku podpory. Pomocou nich chcú odborníci podporiť a pomôcť všetkým, ktorí sa pre núdzové opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 ocitli v kríze a majú otázky týkajúce sa psychického zvládania tejto záťažovej situácie.

Linka podpory funguje na telefónnom čísle: 02/44 88 16 49, a to od 9.30 do 14.30 hod. Elektronicky je možné komunikovať prostredníctvom e-mailu: koronavirus@vudpap.sk. Zároveň je zriadená aj Zelená linka na čísle: 0800 864 833, využiť ju možno od 9.00 do 18.00 hod. 

Poďakovanie dobrovoľníkom

Mesto Žilina ďakuje všetkým dobrovoľníkom, že sa prihlásili do databázy na pomoc seniorom, rodinám v núdzi a tým, ktorí to potrebujú. Doteraz sa prihlásilo takmer 150 ľudí, rôzne vekové kategórie, najmä však mladí. Dobrovoľníkom sa vedenie mesta ozýva podľa potreby a požiadaviek zo strany seniorov a nevládnych ľudí.

Prví dobrovoľníci už pomáhajú, samospráva ale upozorňuje, že prihlásení nemusia byť v pohotovosti, ale môžu využiť svoj voľný čas podľa potrieb. Kompetentní pracovníci sa ozvú a prispôsobia pomoc aktuálnemu stavu a časovým možnostiam každého prihláseného.


Poštári upozorňujú na povinnosti ľudí v karanténe

Slovenská pošta s cieľom chrániť svojich zamestnancov a obyvateľov miest a obcí prijíma prísnejšie ochranné opatrenia a vyzýva obyvateľov, aby ich zodpovedne a dôsledne dodržiavali.  Napriek mnohým výzvam,  pracovníci pôšt zaznamenali, že obyvatelia, ktorí sa nachádzajú v karanténe, porušujú podmienky karantény a vychádzajú zo svojich domovov, navštevujú pobočky Slovenskej pošty a môžu ohroziť nielen zamestnancov, ale aj iných obyvateľov.

Slovenská pošta pripomína, že ľuďom v karanténe nevypláca sociálne dávky v hotovosti do vlastných rúk a nedoručuje im ani iné zásielky. Človek, ktorý sa nachádza v karanténe by mal označiť svoj dom alebo poštovú schránku nápisom „karanténa“. Na prebratie sociálnej dávky musí počkať do času, kedy ukončí karanténu resp. kým sa situácia upokojí.

Poštári do schránky automaticky vložia tzv. žltý lístok, teda oznámenie o uložení zásielky. Zásielka bude uložená na pošte viac ako 18 dní. Doba uloženia je z dôvodu aktuálnych udalostí  predĺžená o 14 dní navyše.

Policajti varujú pred podvodníkmi

Polícia Slovenskej republiky upozorňuje na nové prípady podvodov na senioroch. Neznáme osoby starších ľudí telefonicky kontaktujú a núkajú im zmeranie teploty či predaj rôznych farmakologických prípravkov, čím chcú zneužiť aktuálnu situáciu na svoje obohatenie.

Polícia vyzýva, aby ľudia upozornili seniorov vo svojom okolí, že sa množia uvedené praktiky podvodníkov. Ak niekto takéto konanie či ľudí zaznamenal, môže kontaktovať policajný zbor na telefónnom čísle 159 alebo linku mestskej polície na telefónnom čísle 159.

Občania sa môžu obrátiť aj na informačnú kanceláriu Odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR v Žiline v čase od 8.00 – 11.00 hod. telefonicky na čísle 041/511 74 25 alebo prostredníctvom LiveChatu na www.prevenciakriminality.sk.

Prednostné nákupy pre seniorov

V súvislosti s preventívnymi opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu zmenili obchodné reťazce svoje otváracie hodiny vo svojich prevádzkach. Obchodníci zároveň určili časy, kedy môžu seniori nakupovať prednostne.

V obchodoch Lidl a Kaufland to bude možné každý deň v čase od 13:00 do 14:30 hod. vo všetkých predajniach. Billa uprednostní dôchodcov každý deň v ranných hodinách od 08:00 do 09:00 hod. a Tesco každý pracovný deň od 09:00 do 10:00 hod.

Potrebujete rúško? Žilinský Červený kríž vám ho doručí do schránky

Potrebujete ochranné rúško? Ak bývate v Žiline alebo v niektorej z mestských častí, stačí ak vyplníte tento formulár, čím si objednáte pre seba či blízkeho ručne vyhotovené rúško od Slovenského Červeného kríža, územného spolku Žilina. Rúška sú vyrobené a expedované až do poštovej schránky v mieste bydliska dobrovoľníkmi.

Materiál na výrobu rúšok financuje mesto Žilina. Keďže výroba prebieha postupne, Slovenský Červený kríž prosí o strpenie. Aby sa zamedzilo nežiadanému predaju, sú rúška označené krížikom. Túto službu odporúčame prednostne tým, ktorí nemajú doma žiadne ochranné rúško. Rovnako je dôležité objednávať len pre vlastnú potrebu v zodpovedajúcom počte kusov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina