Žilinčanka Eva pomáha v Prahe ako dobrovoľník, popísala fungovanie systému pomoci seniorom


Foto: Žilinčanka Eva pomáha v Prahe ako dobrovoľník, popísala fungovanie systému pomoci seniorom Foto: čitateľka

Čitateľka Eva zo Žiliny už šiesty rok žije v Prahe, kde sa aktuálne zapojila do projektu pomoci seniorom. Ten organizuje české hlavné mesto spolu s miestnym Oblastným spolkom Českého červeného krížu a obecne prospešnou spoločnosťou Život 90.

Po prvých skúsenostiach so systémom nám opísala, ako schéma pomáhania funguje a aké kroky musí dobrovoľník splniť pre to, aby mohol pomôcť:

„Záujemca sa zaregistruje prostredníctvom webovej stránky, následne je cez e-mail pozvaný na konkrétny čas v rozmedzí troch hodín k tomu, aby dokončil registráciu. Tu podpíše osvedčenie, dostane balíček s ochrannými pomôckami a dobrovoľnícku kartu,“ popisuje Eva, zapojená do systému.

Úlohy sú dobrovoľníkom prideľované v aplikácii Slack, ktorá štandardne funguje ako nástroj pre firmy pre riadenie komunikácie.

Takto vyzerá organizovanie pomoci v Prahe cez aplikáciu Slack. Zdroj: čitateľka

Tu si zapojení aktivisti vyberú niektorú z úloh, a odpoveďou oznámia, že sa jej ujmú. Na dobrovoľníckych kartách, ktorými sa pri pomoci seniorom preukazujú, je zároveň číslo pre overenie. 

„V aplikácii administrátori zadávajú úlohy, o ktorých sa dozvedia z bezplatnej linky zriadenej pre seniorov, a kde už konkrétni dobrovoľníci odpovedajú na jednotlivé úlohy. Niekedy sú napríklad aj charakteru roznosu letákov, ktorý obsahuje informácie práve k tejto linke na ohlasovanie potreby pomoci,“ dodáva Žilinčanka Eva.


Pomáhajúci aktivisti dostávajú aj manuál, ktorý spresňuje požiadavky na hygienické nároky alebo to, ako pristupovať k adresátom pomoci. Dobrovoľníci napríklad nesmú vstupovať do bytu, pozvanie zo strany seniorov majú odmietnuť s tým, že nesmú. Odovzdávanie prebieha medzi dverami, nie vo vnútornom priestore.

Manuál pomoci pre pražských dobrovoľníkov. Zdroj: čitateľka

K odovzdávaniu balíčkov prebieha na základe uplatnenie takzvaného pravidla jednej ruky. Na nej je nasadená rukavica a práve touto rukou manipuluje dobrovoľník len s vecami určenými pre klienta. Presné inštrukcie spresňuje aj video Červeného kríža.

Obdobný systém pomoci pripravuje aj Mesto Žilina, aktuálne je vo fáze hľadania dobrovoľníkov.

Ak máte 18 a viac rokov, ste v dobrom zdravotnom stave a v posledných 3 týždňoch ste nebol v zahraničí a v kontakte osobou nakazenou vírusom COVID-19, môžete sa prihlásiť na http://koronavirus.zilina.sk/chcem-pomoct.   


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu