Príjmy z dane za psa v Žiline budú viazané na vznik infraštruktúry pre psíčkarov či podporu útulkov


Foto: Príjmy z dane za psa v Žiline budú viazané na vznik infraštruktúry pre psíčkarov či podporu útulkov Foto: ilustračné - dogecotoilet.com

V roku 2019 by mal príjem mesta Žilina z dane za psa predstavovať približne 70 tisíc eur, poslanci uznesením rozhodli o využití minimálne tejto sumy na budovanie infraštruktúry súvisiacej s chovom a venčením psov na území mesta, na oplotenie detských ihrísk na sídliskách a podporu útulkov.

Návrh predložila štvorica poslancov Martin Kapitulík, Peter Durmis, Lukáš Milan a Ondrej Šoška, súčasťou uznesenia je aj zobratie na vedomie sprievodného materiálu s názvom “Socializovaný psík, šťastná Žilina”, ktorý vypracovala dvojica občianskych aktivistov Matej Pechota a Lucia Pechotová Leiblingerová.

Agenda má pomôcť zlepšiť spolunažívanie psíčkarov a obyvateľov, ktorí psa nevlastnia. Tí sa dnes môžu dostať pomerne často do konfliktu najmä pre nepoctivú časť psíčkarov, neodpratávajúcich exkrementy po svojich domácich miláčikoch.  

Smetné nádoby špeciálne na psie exkrementy, venčoviská či podpora útulkov

Aj preto poslanci zaviazali mesto k tomu, aby financie vybrané priamo od psíčkarov vo forme dane, pomáhali najmä im. A to v podobe vybudovania siete odpadkových košov na exkrementy a venčovísk. V konečnom dôsledku by pomohlo znásobenie počtu košov a venčovísk pomôcť aj nepsíčkarom, presnejšie vo forme čistejších verejných priestranstiev.

Aktivisti navrhujú, aby boli koše odlíšené inou farbou a disponovali uzáverom pre minimalizovanie zápachu v letných mesiacoch. Aj keď dnes veľká časť psíčkarov exkrementy po svojom zvierati zbiera, nemá inú možnosť ako odhodiť ich do zmesového odpadu. 

„Vynášanie odpadu je odporúčané na týždennej báze. V Žiline je registrovaných približne 4 000 psov, z nich každý minimálne dvakrát denne vykonáva potrebu. Ročne ide o 290 ton exkrementov, ktoré nie sú triedené, spracovávané ani poriadne zbierané,“ uvádza dvojica aktivistov, ktorá materiál Socializovaný psík, šťastná Žilina vypracovala.  

Poslanci mohli problematiku riešiť vyčlenením z rozpočtu aj doteraz, v Žiline nie je viazanie daní bežné


Podľa evidencie psov chovaných v meste sa ich počet pohybuje na úrovni približne 4 200, ide však o zaevidovaných psoch. V skutočnosti môže byť počet vyšší o zvieratá, ktoré majitelia nezaevidovali. V dlhodobej perspektíve by aktivisti radi videli venčovisko v každej mestskej časti, najbližší časový horizont počíta s jedným až dvomi.

Uznesením zaviazali poslanci MZ v Žiline prednostu k vytipovaniu vhodných lokalít na zriadenie výbehov a cvičísk pre psov do konca letných prázdnin. Prednosta Michal Berger priamo na zasadnutí upozornil poslancov, že v Žiline sú aj iné dane, ktoré takisto nie sú viazané. 

Zároveň upozornil, že mesto môže mať problém pri nájdení vhodných pozemkov: „My môžeme viazať hocičo, ale máme problémy niekde s pozemkami, na ktorých by sme venčoviská zriadili. Takúto možnosť viazať dane na niečo, by si mohlo dovoliť mesto, ktoré nemá žiadnu zadlženosť a rozpočet stopercentne pod kontrolou. Mesto má zadlženosť 32 percent,“ dodal Berger.  

Uznesenie bude platné tri roky, následne vyhodnotia jeho dopad

Peniaze z vybranej dane za psa sú už dnes zapojené v rozpočte, po ich presmerovaní tak môžu chýbať v iných oblastiach a napríklad pri zhoršení finančnej kondície mesta uznesenie znižuje operatívny priestor pre ich presun.

Poslanci nakoniec schválili uznesenie aj s pozmeňujúcim návrhom poslanca Jozefa Juriša, ktorý časovo obmedzil viazanosť uznesenia na najbližšie tri roky a k viazaným spôsobom využitia príjmov z dane za psa pridal aj podporu útulkov v meste. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu