Pre nezaplatenú pokutu by mohli policajti zadržať doklady aj evidenčné čísla, navrhuje novela zákona


Foto: Pre nezaplatenú pokutu by mohli policajti zadržať doklady aj evidenčné čísla, navrhuje novela zákona

Ministerstvo vnútra pripravuje zmeny, ktoré by sa mali dotknúť vodičov neplatiacich pokuty udelené v rámci objektívnej zodpovednosti. Podľa navrhovanej novely zákona by mohli policajti priamo na ceste zadržať doklady od vozidla aj tabuľky s evidenčným číslom.

Takéto vozidlo tým pádom nie je možné používať a mohlo by preto slúžiť ako nepriama zábezpeka zaplatenia sankcie. Polícia by doklady a tabuľky s EČV vrátila majiteľovi až po zaplatení pokuty.

Novela zákona tiež navrhuje zavedenie nového druhu sankčného konania, ktoré by sa dotklo vodičov, ktorí s vozidlom v minulosti spáchali priestupok, no neboli pokutovaní prostredníctvom objektívnej zodpovednosti. K tomu mohlo dôjsť napríklad tak, že sa nepodarilo na základe EČV zistiť adresu majiteľa.


Tieto opatrenia sa sústredia predovšetkým na zahraničné vozidlá, pri ktorých je na základe objektívnej zodpovednosti ťažké vymáhať uložené sankcie. Keď policajt počas služby natrafí na takéto vozidlo, mohol by po novom vodičovi uložiť rovnakú pokutu, aj keď práve žiadny priestupok nespáchal.

Ak vodič pokutu odmietne zaplatiť, bude musieť zložiť kauciu vo výške pokuty. Pokiaľ nebude chcieť zaplatiť ani kauciu, policajt mu môže zadržať doklady a tabuľky s EČV.

Novelu zákona už vláda schválila, po odobrení zo strany parlamentu a prezidentky by mohla vystúpiť do platnosti 1. novembra tohto roka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu