Stovky Žilinčanov sú proti vypúšťaniu lampiónov, autor iniciatívy natočil, ako ich nevypustiť


Foto: Stovky Žilinčanov sú proti vypúšťaniu lampiónov, autor iniciatívy natočil, ako ich nevypustiť Foto: ilustračné

Už dnes prebieha Večer tisícov želaní, v rámci ktorého predáva organizátor lampióny šťastia. Aj keď sám neorganizuje vypúšťanie, väčšina účastníkov ich v rozpore so Všeobecne záväzným nariadením vypustí. Udalosť, ktorá síce na prvý pohľad vyzerá romanticky a množstvo Žilinčanov si ju obľúbilo, má negatívne sekundárne dôsledky. 

„V súvislosti s hore uvedenou problematikou bol mestu Žilina oznámený hudobný koncert, ktorý sa uskutoční dnes na Námestí Andrej Hlinku. Mesto Žilina dňa 8. 11. 2018 povolilo užívanie verejného priestranstva s upozornením na zákaz vypúšťania lampiónov na území mesta Žilina. Organizátor podujatia je na základe uvedeného povinný dodržiavať všetky všeobecne záväzné právne predpisy platné na území mesta Žilina,“ uviedla hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Deň po vypustení lampiónov je mesto špinavé práve od pozostatkov horiacich ozdôb. Iniciatívou Nevypustím lampión zareagovali Žilinčania, ktorým vypúšťanie prekáža. Jej autor Tomáš Lazár dokonca nahral inštruktážne video o tom, ako dnes nevypustiť lampión. 


K vypúšťaniu sa vyjadril aj dopravný úrad - divízia civilného letectva. Ten upozorňuje na to, že ak niekto vypustí lampióny šťastia vo vzdušnom priestore Slovenskej republiky, mohol by sa za určitých okolností dopustiť trestného činu všeobecného ohrozenia. Celé stanovisko nájdete nižšie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu