Žilina bude mať geografický informačný systém s podporou 3D údajov za 65-tisíc eur


Foto: Žilina bude mať geografický informačný systém s podporou 3D údajov za 65-tisíc eur Foto: ilustračné

Mesto Žilina bude mať v najbližších mesiacoch nový geografický informačný systém, ktorý za sumu 64 800 eur pre mesto dodá spoločnosť T-MAPY. Ako víťaz obstarávania ponúkla najvyššiu sumu za systém a údržbu cez systém ezakazky. Geografický informačný systém mesta Žilina by mali využívať približne tri desiatky používateľov a súčasťou zákazky je okrem vytvorenia a servisnej podpory tiež implementácia dostupných dát spolu s vykonávaním kontroly presnosti dát, ktoré mestu poskytnú tretie strany. Od novinky si samospráva sľubuje šetrenie finančných nákladov: 

„GIS ako nástroj transparentnej samosprávy má zefektívniť a zjednodušiť riadenie a rozhodovacie procesy, má byť nástrojom na poskytovanie kvalitných informácií a má výrazným podielom prispievať k znižovaniu nákladov. Riešenie bude prispôsobené potrebám miestnej samosprávy a bude ho možné využiť pre celú organizačnú štruktúru mestského úradu, spoločnosti s majetkovou účasťou mesta, rozpočtové a príspevkové organizácie mesta, tretie strany a verejnosť. Zároveň bude tento systém integrovateľný na iné informačné systémy mesta,“ informujú podkladky z obstarávania.

Riešenie bude zároveň vedieť vizualizovať dáta v podobe digitálnych mapových výstupov a poskytne aj možnosť tvorby a správy dát vo vlastnej databáze. Služby GIS budú poskytované ako hostované riešenie, ktoré bude v prípade požiadavky implementované na infraštruktúru objednávateľa. Poskytované riešenie bude plne responzívne. Predpokladaná doba implementácie riešenia je do dvoch mesiacov od podpisu zmluvy alebo dátumu objednania,“ píše obstarávateľ.


Identifikácia parciel aj údržba zelene

Predpokladaná doba spolupráce s víťaznou spoločnosťou je 48 mesiacov. Systém bude disponovať podkladovými vrstvami ako základná mapa alebo ortofotomapa, vrstvami územnej identifikácie a katastra nehnuteľností. Umožní aj vyhľadávanie vybraných objektov pomocou predgenerovaného fulltextového vyhľadávania. 

V systéme budú súčasťou obsahu štátne ortofotomapy, parcely katastra nehnuteľností C a E, druhy pozemkov, parcely C a E vo vlastníctve mesta, VÚC a Slovenskej republiky, ulice a cestné komunikácie, adresy či katastrálne územia mesta spolu s časťami.

Užívatelia budú môcť systém editovať vďaka integrácii s modulmi. Systém bude podporovať aj vytvorenie topologicky čistých dát ako napríklad prichytávanie alebo rozdeľovanie prvkov. Mapová aplikácia bude mať súčasť, s pomocou ktorej bude možné viesť a evidovať agendu súvisiacu so správou verejnej zelene. 

Bude do nej možné ukladať príslušné povolenia a fotodokumentáciu či premietnuť aktuálny pasport zelené mesta. V mape nebude chýbať ani evidencia zdravotného stavu stromov s možnosťou automatických hlásení o plánovanej kontrole dendrologických údajov a evidencia vykonaných a plánovaných zásahov ako je kosenie alebo údržba stromov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu