V Novej synagóge v Žiline má práve teraz stretnutie nemecký a slovenský prezident


Foto: V Novej synagóge v Žiline má práve teraz stretnutie nemecký a slovenský prezident
Galéria: 2 fotky
Foto: Nemecké veľvyslanectvo Bratislava

Slovenský prezident Andrej Kiska sa dnes stretol s nemeckým spolkovým prezidentom Frank-Walter Steinmeierom v Novej synagóge v Žiline. Stretnutie sa koná pri príležitosti sviatku 17. novembra a zúčastnení na ňom diskutujú na tému Budúcnosť demokracie v Európe. Prezident navštívil naše mesto minulý rok, keď v marci diskutoval s primátorom Igorom Chomom a následne navštívil niekoľko inštitúcií v regióne či závod Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom.

Stretnutie v budove zrenovovanej synagógy nie je verejné, určené je len pre pozvaných študentov hostí. Z tohto dôvodu sú zablokované niektoré ulice v centre mesta a okolie synagógy stráži zvýšený počet policajtov. Doobeda si Andrej Kiska, spolu so svojim nemeckým náprotivkom, pripomenuli obete komunizmu položením vencov k Pamätníku popraveným a umučeným politickým väzňom komunizmu v bratislavskej Vrakuni.

„Pod Devínskym hradom hynuli tí, ktorí túžili po slobode a chceli prejsť cez železnú oponu. Slováci, Česi, ale aj Nemci. Tak ako talentovaný klarinetista, 18-ročný Hartmut Tautz z Magdeburgu, ktorý sa chcel dostať do slobodnej Európy, lebo mu doma v NDR nedovolili študovať. Na hranici ho na smrť dotrhali vycvičení služobní psi,” uviedol Andrej Kiska na svojej Facebookovej fanpage.

Bližšie informácie prinesieme neskôr.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu