VIDEO: Jeden na oranžovú brzdí, druhý pridáva. Vodič vletel do nebezpečnej križovatky pri Metre na červenú


Foto: VIDEO: Jeden na oranžovú brzdí, druhý pridáva. Vodič vletel do nebezpečnej križovatky pri Metre na červenú

Každému vodičovi sa už určite stalo, že mu tesne pred vjazdom do križovatky zasvietila na semafore oranžová. Je v tom momente rozumnejšie dupnúť na brzdu, alebo pokračovať v jazde? Zákon myslí aj na takúto možnosť, každý si ho však vysvetľuje inak.

S motoristom, ktorý sa veľmi ponáhľal, má skúsenosť aj Žilinčan Matej. Pred križovatkou Rajeckej cesty pri predajni Metro, ktorou denne prejdú tisícky áut, stretol práve takéhoto vodiča. Jeho jazdu zachytila Matejova palubná kamera.

„Išiel vo vedľajšom pruhu asi 10 až 15 metrov za mnou. Keď naskočila oranžová, ja som začal spomaľovať a on začal pridávať. Nešiel tak rýchlo, aby nemohol zastaviť, ale zjavne sa veľmi ponáhľal,“ opísal situáciu Matej.

Dopravný zákon pritom jasne popisuje povinnosti vodiča na križovatke so svetelnou signalizáciou. Keď svieti červená, musí zastaviť pred križovatkou, na zelenú môže ísť pri dodržaní ostatných pravidiel cestnej premávky.


Oranžová (v zákone nazývaná žltou) znamená Čakaj. Ak naskočí počas toho, ako svieti červená, má sa vodič pripraviť na jazdu. Ak svieti iba oranžová, musí zastaviť pred križovatkou. Existuje jediná výnimka. „Ak je pri rozsvietení tohto signálu už tak blízko, že nemôže zastaviť bezpečne, smie pokračovať v jazde,“ stojí v zákone.

Motoristi si však tento dodatok vysvetľujú rôzne a cez križovatky často prechádzajú aj potom, ako niekoľko sekúnd svieti červená. Čo by ste v situácii zachytenej na videu spravili vy?




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu