Dostane AliExpress na Slovensku stopku? Čínska platforma čelí európskemu vyšetrovaniu


Foto: Dostane AliExpress na Slovensku stopku? Čínska platforma čelí európskemu vyšetrovaniu Foto: minea.com

Do kontaktu s čínskou platformou AliExpress už prišiel snáď každý Slovák či Slovenka, ktorí nakupujú cez internet. Ponúka jednoduchý spôsob, ako si zadovážiť oblečenie, elektroniku či doplnky do domácnosti za zvýhodnené ceny. Najnovšie však spoločnosť čelí závažnému problému. Európska únia (EÚ) spustila vyšetrovanie, ktoré môže AliExpress vyhnať z Európy, píše portál techbyte.sk.

Európska komisia (EK) na svojom webe informovala o vyšetrovaní platformy, ktoré môže ukončiť pôsobenie aj na Slovensku. Komisia posúdi, či AliExpress porušuje akt o digitálnych službách, ktorý od 17. februára musia spĺňať všetky veľké platformy. 

Európska únia označila AliExpress za veľmi veľkú online platformu (VLOP) po tom, ako informovala o údajoch spotrebiteľov. AliExpress mesačne používa 104,3 milióna Európanov. Pre VLOP (Very Large Online Platform) platia prísne pravidlá, ktoré sú jasne definované v akte o digitálnych službách. EÚ sa domnieva, že AliExpress tieto pravidlá nerešpektuje.

Platforma nedodržuje niekoľko pravidiel

Ako EK ďalej informovala, vo vyšetrovaní sa zameria na niekoľko oblastí. Posvieti si na šírenie nelegálneho obsahu, ako aj skutočné alebo predvídateľné negatívne účinky na ochranu spotrebiteľa.


Problémom je najmä nedostatočná ochrana spotrebiteľov pred výrobkami, ktoré ohrozujú ich zdravie. Na Aliexpresse sa totiž stále dajú kúpiť rôzne falošné lieky, potraviny alebo výživové doplnky. Platforma dostatočne nebráni ani tomu, aby sa maloleté osoby dostali k pornografickému materiálu.

Ako uvádza komisia, Aliexpress nezaviedol dostatok opatrení, ktoré by zabránili šíreniu nelegálneho obsahu. Rizikom je tiež pridružený program platformy, na ktorom propagujú nezákonné a škodlivé výrobky rôzni influenceri.

„Ochrana spotrebiteľov, najmä maloletých, je základným kameňom aktu o digitálnych službách. AliExpress musí dodržiavať svoje povinnosti týkajúce sa zmierňovania systémových rizík na svojej platforme a uplatňovať všetky ochranné ustanovenia na zaistenie bezpečnosti svojich služieb. Komisia teraz posúdi svoje opatrenia a overí ich súlad s našimi pravidlami,“ uviedla výkonná podpredsedníčka pre Európu pripravenú na digitálny vek, Margrethe Vestagerová.

Hĺbkové prešetrovanie môže trvať týždne až mesiace. Závisí to od viacerých faktorov vrátane zložitosti prípadu, rozsahu spolupráce dotknutej spoločnosti s Komisiou a uplatňovania práva na obhajobu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu