Podvodné telefonáty v Žiline: Rodinný príslušník potrebuje peniaze, zisťuje informácie o domácnosti


Foto: Podvodné telefonáty v Žiline: Rodinný príslušník potrebuje peniaze, zisťuje informácie o domácnosti

Podvodníci nikdy nespia, práve naopak, neustále využívajú rôzne sofistikované spôsoby, aby zneužili dôveru ľudí a získali od nich peniaze či citlivé údaje. V posledných dňoch sa v Žiline opäť zamerali na starších ľudí, ktorým telefonujú domov. To, či si domácnosti vyberajú len náhodne, alebo cielene, zatiaľ nie je známe. 

O svoje skúsenosti sa s nami podelila Žilinčanka, ktorej volal neznámy mužský hlas vo štvrtok 14. marca. Do telefónu sa po prijatí hovoru nepredstavil, ale začal otázkou „Ahoj, vieš, kto ti volá?“. Žena hlas nespoznávala, preto žiadala muža, aby sa predstavil. Volajúci sa však stále vyhýbal odpovedi a kládol ďalšie otázky.

Nakoniec sa rozhodla, že povie náhodné meno a uvidí reakciu volajúceho. Muž sa mena chytil a hneď nadviazal prosbou. „Chcem ťa veľmi pekne poprosiť, som v zlej situácii a súrne by som potreboval požičať nejaké peniaze,“ povedal do telefónu. Nasledovali ďalšie otázky, či má doma hotovosť a kto všetko je doma.

Žena sa nedala nachytať a volajúcemu odpovedala, že hotovosť má v banke. Ten bol neodbytný a ďalej sa vypytoval, ako platí nákupy a účty za energie. Po ďalších odpovediach pravdepodobne zistil, že ho odhalila a telefonát už nepovedie k úspechu, preto náhle hovor ukončil.


Podobné prípady sú známe po celom Slovensku. Volajúci sa zvyknú vydávať za lekárov, policajtov či rodinných známych a niekedy vytvárajú stresové situácie. Najčastejšie potrebujú peniaze v súvislosti s vážnou nehodou, úrazom alebo zákrokom v nemocnici. 

Pokiaľ vás telefonicky kontaktuje neznáma osoba, ktorá zisťuje citlivé informácie, ihneď zvýšte pozornosť a všetko si overte. Nenechajte sa dostať do časového stresu. Šikovní podvodníci sa niekedy snažia navodiť stresovú situáciu a vytvárajú časovú tieseň, aby ste urobili nesprávne rozhodnutie.

Najnovšie sa v Žiline objavuje nový druh podvodu, pri ktorom si falošná suseda požičiava peniaze na taxík. Tá číha pri vchodoch do bytových domov.


Chceme vás informovať o tom, čo vás zaujíma a trápi.
Aj tento článok vznikol na podnet čitateľov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu