Agrorezort na čele s Takáčom nesúhlasí so slovami mladých farmárov. Na združenie podáva trestné oznámenie


Foto: Agrorezort na čele s Takáčom nesúhlasí so slovami mladých farmárov. Na združenie podáva trestné oznámenie Foto: Facebook/Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Vedúci predstaviť agrorezortu Richard Takáč oznámil, že ministerstvo pôdohospodárstva podá trestné oznámenie na Združenie mladých farmárov ASYF. Dôvodom sa stal status v skupine združenia na sociálnej sieti, v ktorom sa píše, že ministerstvo aj v novom zložení pokračuje v starých praktikách, klame, zakrýva korupčné škandály a odbornú nespôsobilosť.

Takáč s takýmito tvrdeniami nesúhlasí a žiada od autora, ktorým má byť Anton Vdovjak, a prevádzkovateľa spomínanej facebookovej skupiny, aby všetky lži o ministerstve odstránili a verejne sa ospravedlnili. „Dovtedy, kým sa tak nestane, prerušujeme akúkoľvek komunikáciu so všetkými dotknutými osobami a združeniami,“ vyhlásil minister Richard Takáč.

Zároveň dodal, že ministerstvo pôdohospodárstva nerobí rozdiely medzi poľnohospodármi, ale s partnerom, ktorý ho obviní z korupcie, je komunikácia nemožná. Združenie mladých farmárov v príspevku oznámilo ďalší protest v pondelok 18. marca v Ružomberku. Podľa farmárov k žiadnemu závažnému posunu nedošlo, aj keď minister verejne sľuboval zmenu.


Združenie mladých farmárov organizovalo minulý mesiac niekoľko protestov. Na rozdiel od Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) kritizovali najmä ministerstvo pôdohospodárstva než Európsku úniu. Ministerstvo pôdohospodárstva vo štvrtok tiež informovalo o tom, ako rozdelí 76 miliónov eur zo štátneho rozpočtu pre agrosektor.

Väčšina peňazí by mala ísť pre poľnohospodárov, potravinárov a lesníkov. Zvyšné dva milióny sú určené pre verejnoprospešné účely, napríklad opaľovacia činnosť, kompenzácia strát zvierat či na zariadenia na chov zvierat. Ďalších takmer 6 miliónov eur pôjde na služby verejného záujmu, ako chov zubrov, chránený chov plemien koní alebo na Slovenské poľnohospodárske múzeum. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu