Koľko zarába váš primátor? Premiér a vláda si dvihli platy, porovnajte si ich


Foto: Koľko zarába váš primátor? Premiér a vláda si dvihli platy, porovnajte si ich

Nedávno verejnosťou prebehla informácia, že si vláda Roberta Fica navýšila mesačný príjem o tisíce eur. Urobila to cez paušálne náhrady, čím obišla zmrazenie platov pre dlhovú brzdu. Paušálne náhrady sú dodatočnou zložkou k základnému platu vládneho predstaviteľa, pričom slúžia predovšetkým na pokrytie výdavkov súvisiacich s cestovaním a ubytovaním. Pre premiéra ich vláda zvýšila na 4,5-násobok priemernej mzdy. 

Vďaka paušálnej náhrade za cestovné a ubytovné tak po novom Robert Fico zarobí 11 204 eur mesačne. Predtým jeho plat predstavoval sumu 6 527 eur. Ministri môžu po novom zarobiť 8 632 eur mesačne, predtým mali nárok na 4 590 eur. Zvýšili sa aj platy poslancov. Pre tých mimobratislavských to môže predstavovať sumu 6 651 eur mesačne.

Predseda vlády zvýšenie platov okrem iného obhajoval aj tým, že si to ministri zaslúžia, pretože od nich žiada „vysoké výkony, prijímanie vážnych rozhodnutí a časté návštevy regiónov“. Ďalší argument sa týkal štátnych úradníkov, ktorí majú podľa neho častokrát vyšší plat ako samotný premiér.

Ako je na tom teda váš primátor, ktorý do regiónu nechodí na návštevy, ale riadi ho? Aby si čitateľ vedel predstaviť výšky platov štátnych úradníkov v kontexte, pripravili sme pre vás prehľad toho, koľko zarábajú primátori v jednotlivých krajských mestách. Najnižší možný plat primátora krajského mesta je podľa zákona aktuálne 4 617 eur.

Platy primátorov krajských miest

Bratislava, Matúš Vallo -  7 297 eur


Trnava, Peter Bročka - 7 075 eur

Nitra, Marek Hattas - 4 617 eur

Žilina, Peter Fiabáne  - 4 617 eur

Banská Bystrica, Ján Nosko - 6 860 eur 

Trenčín, Richard Rybníček - 7 386 eur

Prešov, František Oľha - 6 463 eur

Košice, Jaroslav Polaček - 5 190 eur


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu