Poslanci schválili novelu Trestného zákona. Pri sexuálnom zneužívaní sa premlčacie doby skrátia o polovicu


Foto: Poslanci schválili novelu Trestného zákona. Pri sexuálnom zneužívaní sa premlčacie doby skrátia o polovicu Foto: NR SR

Krátko po po 20:30 hod. večer schválil parlament novelu Trestného zákona. Hlasovalo zaň 78 poslancov. Peter Pellegrini ukončil rozpravu v treťom čítaní predčasne. Vo štvrtok sa rokovalo takmer 12 hodín vkuse, s výnimkou hodiny otázok, ktorej sa zúčastnil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ten priznal, že pozmeňujúce návrhy Tibora Gašpara k novele Trestného zákona nevidel a ani ich s nikým nekonzultoval.

Rozprava sa nezaobišla bez slovných potýčiek. K jednej došlo medzi poslancom Igorom Matovičom (Slovensko) a podpredsedom parlamentu Ľubošom Blahom (Smer-SD)), keď poslanec Matovič išiel protestovať proti tomu, že v sále nie je predkladateľ minister spravodlivosti Boris Susko. „Čo si myslíš, že si na Kube?“ pýta sa Matovič Blahu. Narážal tak na incident z Blahovej poslaneckej kancelárie, kde portrét prezidentky vymenil za Che Guevaru. Matovič tiež v pléne Blahovi povedal, že je „úchyl“. 


Poslanci mali pôvodne o novele Trestného zákona hlasovať v stredu, rozprava sa však natiahla a po 19:00 hod. ju musel podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) ukončiť. Okolo piatej hodiny večer do nej bolo prihlásených 20 rečníkov a to najmä opozičných z hnutia Progresívne Slovensko. Keďže sa v tom istom čase konal pred parlamentom protest proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry, progresívci stratili poradie a ako posledný vystúpil Tibor Gašpar.

Ten predložil na poslednú chvíľu ďalší pozmeňujúci návrh. O jeho prvom návrhu sme informovali v stredu. Gašpar ho čítal ešte v stredu večer aj s chybami. V jednom paragrafe nemal dokončenú vetu. Vo štvrtok ráno ho musel predniesť opätovne, už v opravnej verzii. Vo štvrtok ráno ho musel predniesť opätovne, už v opravnej verzii. „Keď príde štvrtý pozmeňujúci návrh, tak za korupciu bude vyznamenanie,“ poznamenal sarkasticky v pléne Juraj Krúpa (SaS).


Čo zmení Gašparov návrh?

Gašpar predložil 12 strán úprav, ktoré však naďalej rátajú s rušením ÚŠP, výškou škôd z jeho pôvodného návrhu a skrátením premlčacích lehôt. Nový pozmeňujúci návrh mení posilnenie ochrany sudcov a to tak, že im zabezpečuje imunitu v prípade, že by sa dopustili trestného činu ohýbania práva. Prelomiť ju bude môcť len Súdna rada, ktorá bude musieť polícii trestné stíhanie sudcu odobriť.

Súdnu radu aktuálne tvorí celkovo 18 členov, ale len polovicu z nich volia samotní sudcovia. Druhú polovicu tvoria politickí nominanti. Úpravami prešli aj sadzby za niektoré trestné činy. Konkrétne ide o tresty za podvod, poškodzovanie, spreneveru cudzej veci, či tresty pre verejných činiteľov, ktorí sa dopustili korupcie. Po novom by im malo hroziť väzenie 4 - 9 rokov ak by bola výška škody v značnom rozsahu. V súčasnosti je to 10 - 15 rokov.



Gašparov návrh tiež vypúšťa prednostné ukladanie domáceho väzenia namiesto riadneho výkonu väzby, ktorý obsahovala pôvodná novela. Tiež zmierňuje tresty súvisiace s drogami, prvotný Gašparov návrh dokonca tresty za drogy zvyšoval. Pri prechovávaní či výrobe omamných látok sa bude dolná hranica znižovať podľa množstva zadržanej látky. Množstvo vo veľkom rozsahu teda klesne z 15 rokov na 10.

Nový pozmeňujúci návrh umožňuje páchateľov sexuálneho násilia umiestniť do detenčného ústavu, aby sa po preliečení psychiatrom nedostali hneď na slobodu. Dobu premlčania pri sexuálnom násilí skracuje z 20 na 10 rokov, teda o polovicu, a v prípade, že je obeť maloletá, na 15 rokov s tým, že premlčacia lehota začne plynúť, až keď dovŕši 18 rokov. Koalícia poprela, že by išlo o omyl. Poslanci Smeru-SD dokonca hovoria o motivácii žien k nahláseniu trestného činu.

Poslanec Tibor Gašpar tvrdí, že premlčacie lehoty nemenili špecificky k znásilneniu, ale k trestným činom, pri ktorých je trestná sadzba 10 rokov. „Tak samozrejme, do toho spadol aj trestný čin znásilnenia, ale zákony sa menia a vyvíjajú,“ povedal počas faktickej poznámky.

Chyba či zámer? Ako to bolo s premlčacími dobami pri znásilnení

Opozícia si najprv myslela, že ide o omyl. Ministra spravodlivosti a poslanca Gašpara na to upozornila ešte v stredu poslankyňa za Progresívne Slovensko Zuzana Števulová. Tvrdí, že ani jeden z ich netušil, že v pozmeňujúcom návrhu niečo také je. Poslanci po jej vystúpení vstali a tlieskali. „Nikde som nepoprel, že pani Števulová o tom hovorila. Máte pravdu, rozprávali sme sa. Ale v tejto chvíli sme nevideli dôvod na pozmeňujúci návrh, pretože som vám (poslankyni Števulovej), jednoducho vysvetlil prečo nie,“ obhajuje sa Gašpar v pléne.

„Vy si týmto zákonom idete udeliť amnestiu za to, čo ste stvárali s deťmi z Čistého dňa,“ povedal v pléne Igor Matovič. Kauza Čistý deň sa prevalila v roku 2016 po uverejnení blogu vtedajšej poslankyne za SaS Natálie Blahovej. V blogu nazvanom „Requiem pre znásilnené dievčatá“ opísala znásilnenia viacerých maloletých v zariadení v Galante. Počas emotívnej diskusie v pléne sa poslankyňa za Progresívne Slovensko Beáta Jurík priznala, že je tiež obeťou sexuálneho zneužívania.

„Pozrite sa, čo sa deje v Amerike. Po 18 rokoch si nejaká žena spomenie, že bola niekým znásilnená a na základe tvrdenia sa začne vydieranie a mediálny lynč. Snáď mi nechcete tvrdiť, že 10 rokov na oznámenie znásilnenia je málo. Táto zmena motivuje ženy, aby boli tieto činy nahlásené,“ povedal v pléne poslanec Smeru-SD Richard Glück, ktorý mal pred voľbami potýčku s Igorom Matovičom. Glück zložil poslanecký sľúb dnes a nahradil tak poslanca Nemkyho. Ten sa stal šéfom Štatistického úradu.Ten sa stal šéfom Štatistického úradu. Poslanec za SaS Alojz Hlina tvrdí, že Glück svoje vystúpenie čítal z SMS-ky, ktorá mu prišla a predtým mu ju mal ešte schváliť Tibor Gašpar.

Poslanec za SaS Ondrej Dostál upozornil aj na to, že premlčacia doba sa preruší po Gašparovom pozmeňováku iba vtedy, ak páchateľ spácha v premlčacej dobe nový trestný čin, za ktorý tento zákon udeľuje trest rovnaký alebo prísnejší. „Čiže ak niekto dnes spácha znásilnenie, o deväť rokov sa dopustí trestného činu týrania zverenej alebo blízkej osoby, kde je horná hranica trestu osem rokov, je to menej ako 10 rokov, tak sa to nepreruší,“ vysvetľuje Dostál počas faktickej poznámky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu