Onkologickým pacientom v žilinskej nemocnici pomáhajú okrem lekárov aj sociálni pracovníci


Foto: Onkologickým pacientom v žilinskej nemocnici pomáhajú okrem lekárov aj sociálni pracovníci Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Na oddelení klinickej a radiačnej onkológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina odštartoval významný projekt. Jeho cieľom je pomôcť hospitalizovaným pacientom zorientovať sa v systéme a uľahčiť im tak náročnú situáciu, v ktorej sa práve nachádzajú.

Informačné poradenstvo, psychosociálne konzultácie či spolupráca s odbornými inštitúciami a špecialistami. Toto všetko pacientom a ich príbuzným ponúka tím sociálnych pracovníkov z oddelenia sociálnej starostlivosti, ktoré vzniklo ešte v roku 2020.

„Za pacientmi chodíme počas vizít so zdravotníkmi. Ponúkame im pomoc pri riešení záležitostí, ktoré súvisia so samotným ochorením, hospitalizáciou a každodenným fungovaním. Často sú to ľudia v produktívnom veku, ktorým dokážeme pomôcť napríklad s vybavením invalidného dôchodku či s bezplatnými psychologickými sedeniami,“ vysvetlila vedúca oddelenia Silvia Gajdúšková.


Ako ďalej prezradila, sociálni pracovníci žilinskej nemocnice sa vo viacerých témach inšpirovali stretnutiami s Občianskym združením Liga proti rakovine. Pri spoločných rozhovoroch zistili, ktoré oblasti sú pacientom často vzdialené a potrebujú, aby ich v nich niekto viedol. Počas náročného obdobia je totiž pre človeka hľadanie riešení ešte o čosi komplikovanejšie.

„Vážime si, že u nás funguje kvalitná a dobre rozvinutá spolupráca. Pre našich pacientov je to výrazná pomoc, o ktorej predtým nevedeli. Sociálnym pracovníkom sme za ich aktívny prístup veľmi vďační,“ uviedla primárka oddelenia klinickej a radiačnej onkológie Dagmar Sudeková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu