VIDEO: Po odstránení obličky do pár dní doma? V žilinskej nemocnici je to realita


Foto: VIDEO: Po odstránení obličky do pár dní doma? V žilinskej nemocnici je to realita
Galéria: 9 fotiek
Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Nefrektómia je operácia, pri ktorej pacientovi odstránia obličku. Najčastejšie je nutná v prípade zhubného nádoru alebo pri malých a nefunkčných obličkách. V žilinskej nemocnici ju robia aj laparoskopicky.

Urológia Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina je prvým pracoviskom na Slovensku, ktoré zaviedlo do praxe laparoskopickú nefrektómiu. Takáto operácia je oproti bežnému chirurgickému prístupu omnoho menej invazívna.

Menším zásahom do tela pacienta sa skracuje aj doba hojenia a celkovej rekonvalescencie. Zo žilinskej nemocnice po takejto operácii ľudí prepúšťajú už po troch až štyroch dňoch. Pacienti podľa nich po tomto čase dokážu prakticky plnohodnotne fungovať.



„Obličku sme takýmto spôsobom nedávno odobrali aj pacientovi, ktorý mal malígny nádor obličky a pre zachovanie onkologickej bezpečnosti musela ísť von. Minimálne invazívny výkon zrealizovali naši odborníci prostredníctvom takzvaných portov, ktoré aplikovali cez brušnú stenu. Cievne zásobenie do obličky cez vpichy ošetrili špeciálnymi klipmi a cievnym staplerom. Obličku uvoľnili od okolia a v špeciálnom vrecku následne vybrali,“ priblížila postup nemocnica.

Náročný zákrok by operačný tím nezvládol bez multifunkčnej laparoskopickej veže, ktorá sa v nemocnici využíva nielen na samotnú laparoskopiu, ale aj na všetky endoskopické výkony v urológii. Moderný prístroj dokonca umožňuje operovať pri 3D pohľade na vnútro pacienta, čo zlepšuje bezpečnosť a prehľad počas výkonu.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu