Čaká nás zdražovanie? Podľa Fica bude rozpočtové provizórium znamenať o 200% vyššie účty za plyn


Foto: Čaká nás zdražovanie? Podľa Fica bude rozpočtové provizórium znamenať o 200% vyššie účty za plyn Foto: Facebook/Robert Fico

V parlamente je v posledných dňoch stále rušno. Opozícia by aktuálne privítala rozpočtové provizórium. Snaží sa docieliť, aby vláda neschválila rozpočet. Znamenalo by to, že od 1. januára nebudú platiť kompenzačné mechanizmy vysokých cien energií. To isté platí aj pri hypotékach.

Premiér Robert Fico na neplánovanom vystúpení na úrade vlády vyzval opozíciu, aby prestala s obštrukciou v parlamente pri rokovaní o rozpočte na budúci rok. Podľa jeho slov totiž hrozí rozpočtové provizórium a opozícia sa vydala „cestou deštrukcie štátu“, informoval portál aktuality.sk.

„Chcel som sa obrátiť na vás dámy a páni, na médiá, ale predovšetkým na občanov Slovenskej republiky. Prioritou pre nás všetkých musí byť rozpočet Slovenskej republiky a občania. Žiadam opozíciu, nech nerobia zo Slovenska a z občanov rukojemníkov,“ povedal Fico.

Opozícia začala blokovať parlament už pred dvomi týždňami. Ako ďalej informuje portál, poslanci sa hromadne hlásila do rozpráv k viacerým zákonom. Tým sa im darilo oddialiť hlasovanie o zmenách v trestnom zákone.


Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka skonštatoval, že jeho poslanci majú v pláne debatovať v parlamente o rozpočte aj naďalej.

Hrozia vysoké účty za plyn?

Igor Matovič povedal, že rozpočtové provizórium sa bežných občanov netýka a ministerstvo financií má dostatok peňazí aj v prípade provizória. Robert Fico ale tvrdí, že rozpočtové provizórium bude znamenať, že ľudom prídu o 200 percent vyššie účty za plyn a nebudú peniaze na vládnu pomoc s hypotékami.

Podľa portálu Aktuality k obštrukciám v Národnej rade pristúpili poslanci opozície pre návrh vlády zrušiť špeciálnu prokuratúru, znížiť tresty za korupciu a zmeniť zákon o ochrane oznamovateľov korupcie. Vláda chcela opatrenia presadiť a zaviesť v skrátenom režime do 15. januára 2024, pre naťahovanie rokovania sa jej to však nepodarí.

Premiér Robert Fico potvrdil, že od nápadu zrušiť špeciálnu prokuratúru jeho kabinet neupustí. Potvrdil to aj minister vnútra za Hlas Matúš Šutaj Eštok.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu