Žilinskí Delfíni oslávili polstoročnicu. Zablahoželať im prišiel aj primátor Peter Fiabáne


Foto: Žilinskí Delfíni oslávili polstoročnicu. Zablahoželať im prišiel aj primátor Peter Fiabáne
Galéria: 4 fotky
Foto: KŠP Delfín, Žilina

Klub športového potápania DELFÍN Žilina pri príležitosti svojho jubilejného 50. výročia založenia zorganizoval najväčšie stretnutie potápačov vo svojej histórii. V slávnostný večer sa stretlo cez 40 najväčších osobností klubu, ktoré do Žiliny docestovali z rôznych kútov Slovenska, ale aj sveta. Boli to zakladatelia, členovia výboru z jednotlivých období, dlhoroční tréneri, víťazi Vianočného pohára a plavci s výnimočnými výsledkami na medzinárodnej scéne vo svojej dobe.

Medzi nimi aj Ivan Šoška starší, Československý reprezentant a najlepší športovec Zväzarmu (Zväz pre spoluprácu s armádou) roka 1983, ktorého slovenské rekordy boli prekonané až po vyše 20 rokoch. Ďalej Zuzana Czvedlerová (rod. Christovová), ktorá sa dostala medzi 16 účastníkov na prvé Európske hry do Baku 2015 ako jediná z republiky a naraz držala 4 slovenské rekordy.

„Dostať na jedno miesto tých najvýznamnejších členov za posledných 50 rokov bola fuška. Avšak výbor klubu odviedol skvelú prácu a výsledkom bolo stretnutie, aké v žilinských končinách nemalo obdoby,“ uviedol predseda klubu predseda klubu Roman Kerak. Slávnostnej akcie sa zúčastnil aj žilinský primátor Peter Fiabáne, ktorý prešiel od plavca cez trénera až po reprezentačného trénera plutvového plávania SR.

„Na znak toho že si to obdobie vážim, som priniesol malú pozornosť pre Delfín a sú to drevené stopky s plutvovým plavcom. Stopky symbolizujú čas, ktorý sa nikdy nezastaví a plavec je to čo nás všetkých spája a čo hovorí náš príbeh,“ predniesol pri odovzdávaní daru primátor, ktorý bol v minulosti taktiež členom klubu.


Galéria: 4 fotky

Súčasťou večera bolo aj krájanie torty či prehliadka starej potápačskej techniky, plaveckých pomôcok, fotografií, dokumentov a významných ocenení klubu. Nechýbali ani cenné rozhovory s členmi klubu, v ktorých odzneli zaujímavé informácie z minulosti, ako napríklad, že Delfín sa zúčastnil pretekov v Rotterdame na otvorenej vode už v roku 1969, teda počas tvrdej totality, a následne aj na pretekoch na rieke priamo v Paríži.

Základom úspechu klubu bol fakt, že práve v Žiline bola vybudovaná prvá krytá 50 metrová plaváreň v Československu. KŠP je aj vďaka tomu na žilinskej plaveckej scéne stálym pojmom a tvorí tradíciu, ktorá trvá už polstoročie. Ako jediný pôvodný žilinský klub prežil veľkú rekonštrukciu plavárne v rokoch 1991 až 1996, keď plavci a tréneri neúnavne cestovali do Púchova, Čadce a Považskej Bystrice. Takisto si poradil so zmenou režimu, pandémiou a ďalšími rekonštrukciami plavárne.

„To všetko by ale klub nikdy nedosiahol, nebyť jeho zanietených členov a rodinnej atmosféry, ktorá v klube vládne dodnes. Chcel by som sa poďakovať každému, kto napísal čo i len jednu stránku do nášho príbehu,“ uviedol na záver predseda klubu Roman Kerak.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu