V žilinských uliciach vznikajú čierne skládky. Mesto platí za ich likvidáciu aj 19-tisíc eur mesačne


Foto: V žilinských uliciach vznikajú čierne skládky. Mesto platí za ich likvidáciu aj 19-tisíc eur mesačne Foto: ilustračné

Len pár dní po ukončení jesenného zberu objemného odpadu sa v žilinských uliciach začali hromadiť staré matrace či kusy nábytku. Upozornilo na to mesto Žilina s tým, že takto vyhodený objemný odpad predstavuje čiernu skládku, aj keď je umiestnený pri nádobe na komunálny odpad. 

„Za jej odstránenie platíme všetci. Po takýto odpad treba vyslať osobitné auto, čo nie je lacná záležitosť,“ uvádza samospráva na sociálnej sieti. Dodáva, že takéto výjazdy ich mesačne stoja 19-tisíc eur. 

Ako teda môžu Žilinčania prispieť k tomu, aby čierne skládky nevznikali? 

Objemný odpad, prípadne elektroodpad môžete po celý rok bezplatne odovzdať na Zbernom dvore na Jánošíkovej ulici alebo v Považskom Chlmci. S upratovaním môžete tiež počkať, kým bude mesto opäť robiť zber objemného odpadu. Ten sa organizuje dvakrát do roka, vždy na jar a na jeseň. 


Zároveň ak niekoho uvidíte vynášať objemný odpad na ulicu, slušne ho na to upozornite. Ak nereaguje, nebojte sa kontaktovať mestskú políciu na čísle 159. Ako ďalej spresňuje samospráva, podnet sa dá nahlásiť aj anonymne. 

„Ak si všetci neosvojíme základy narábania s odpadom, nikam sa neposunieme - a to máme v tejto oblasti pred sebou ešte dlhú cestu. Mesto bude aj naďalej riešiť darebákov pokutami a intenzívnou informačnou kampaňou. Ďakujeme všetkým, ktorí už pochopili a podporujú nás,“ dodala samospráva. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu