VIDEO: Janku 20 rokov trápili dýchacie problémy. Pomohla jej operácia v žilinskej nemocnici


Foto: VIDEO: Janku 20 rokov trápili dýchacie problémy. Pomohla jej operácia v žilinskej nemocnici
Galéria: 9 fotiek
Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

V žilinskej nemocnici opäť pomohli pacientke, ktorá mala dlhoročné zdravotné problémy. Pani Janku dvadsať rokov trápili dýchacie ťažkosti a opakované zápaly nosových dutín. Otorinolaryngologický (ORL) tím jej precíznou operáciou uľahčí život. O dobré správy sa na sociálnej sieti podelila Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina.

Špecializované endoskopické operácie nosa a prínosových dutín s názvom FESS vykonávajú chirurgovia na oddelení ORL od roku 1991. V tom čase išlo o prvé slovenské pracovisko, ktoré poskytovalo túto metódu. Žilinská nemocnica dodnes školí lekárov z celej republiky.

Pani Janke nedávno operačne odstránili nosové polypy, ošetrili prínosové dutiny a plasticky zoperovali dolné lastúry. Polypy - mäkké výrastky v nose, sú síce nezhubné a nebolia, môžu však spôsobiť iné zdravotné problémy.

„Dlhotrvajúci zápal prínosových dutín s polypmi dokáže celkom „pekne“ skomplikovať život. Pacienti môžu mať zhoršené dýchanie cez nos, niekedy sa dokonca prejaví aj zhoršený čuch. Problémy sa objavujú tiež pri smrkaní, sekrét sa hromadí v nosovej dutine a vo väčšine prípadov následne zateká do hrdla, čím spôsobuje zadnú nádchu. Pani Janke dokonca polypy spôsobili nosový prízvuk v hlase,“ vysvetlila nemocnica.

Operácia v nosnom priestore je pre chirurgov skutočne zložitá a vykonávať ju musia endoskopicky. V praxi to znamená, že operujúci lekár pozerá na monitor, kam prenáša obraz kamera endoskopu zavedeného do nosa. V blízkosti operovaných miest sa však nachádza aj krčná tepna, ktorá nesmie byť porušená.


„V rukách našich profesionálov z ORL sa na pohľad zdá všetko jednoduché, no ide o mimoriadne precíznu prácu. Na konci zákroku prebieha ešte plastika dolných nosových lastúr, ktoré sa vplyvom dlhotrvajúceho zápalu zväčšili. Pacientovi ostávajú v nose 24 hodín po operácii špeciálne tamponády, aby primárne zastavili pooperačné krvácanie,“ doplnila žilinská nemocnica.

Hojenie po zákroku by malo trvať približne päť až šesť týždňov. Pani Janke by sa malo následne uľahčiť dýchanie aj smrkanie, čo zníži riziko chorôb. Okrem toho by sa jej mal upraviť aj nosový hlas. Pokiaľ by svoje zdravotné problémy neriešila, riskovala by rozšírenie zápalu k očnici a do vnútra lebky.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu