Investor veterného parku na Orave vníma obavy obyvateľov citlivo. Projekt posudzuje rezort životného prostredia


Foto: Investor veterného parku na Orave vníma obavy obyvateľov citlivo. Projekt posudzuje rezort životného prostredia Foto: ilustračné

Veterný park na Orave by mal vyrásť na Javorovom vrchu pri Tvrdošíne. Zámer výstavby však vnímajú obyvatelia okolitých miest a obcí negatívne. Zamietavé stanoviská k projektu vydali už aj jednotlivé samosprávy. 

„Krásne prostredie Oravy je prioritou celého tohto územia a my by sme si ho neradi dali narušiť 220-metrovými vežami. Miesto, kde má byť veterný park, je navyše turisticko-rekreačnou destináciou, navštevujú ju ľudia z blízkeho i ďalekého okolia a neradi by tam videli takéto obmedzenia. Okrem toho tam budú určite nejaké ochranné pásma, ktoré im Javorový vrch zneprístupnia,“ uviedol starosta Nižnej Jaroslav Rosina.

K takémuto názoru sa prikláňajú aj v meste Tvrdošín, kde prišli obyvatelia s námietkami aj na zasadnutie mestského zastupiteľstva.

„Určite by som si to vedel predstaviť v inej lokalite, schodnejšej. Napríklad v Poľsku sú takéto parky mimo mesta na poli,“ reagoval primátor mesta Ivan Šasko s tým, že lokalita neďaleko miesta plánovanej výstavby podľa slúži ľuďom nielen na oddych a rekreáciu, ale aj na duchovné účely. 

Čo na to investor? 

Investor pre TASR uviedol, že obavy obcí a obyvateľov vníma veľmi citlivo. Deklaroval záujem o to, aby bol projekt prospešný pre komunitu a mesto, ktorého sa priamo dotýka. V rámci prípravy projektu zohľadnili umiestnenie veterného parku mimo chránených území a v dostačujúcej odstupovej vzdialenosti od obytných zón.


Projekt je v súčasnosti vo fáze posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Investor predložil na posúdenie dva varianty. Prvý zahŕňa šesť turbín, druhý počíta so štyrmi turbínami.

„Až záverečné stanovisko ministerstva životného prostredia a následné kroky v plánovaní projektu ukážu, či ho bude možné aj skutočne zrealizovať a v akom rozsahu. Následne budeme spoločne s mestom Tvrdošín a dotknutými obcami spracovávať požiadavky, ktoré budú určite odzrkadľovať aj záujmy komunity. Veríme, že projekt veterného parku bude po realizácii prínosom pre región Oravy,“ dodali konatelia spoločnosti Eko Power BB.

Predpokladané investičné náklady by mali v závislosti od variantu projektu dosiahnuť 30 alebo 45 miliónov eur. Začiatok výstavby plánujú v roku 2025.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu