Oravčania spisujú petíciu proti výstavbe veterného parku. Podľa nich ohrozí životné prostredie


Foto: Oravčania spisujú petíciu proti výstavbe veterného parku. Podľa nich ohrozí životné prostredie Foto: ilustračné/www.peticie.sk

Len pár dní po zverejnení zámeru vybudovať na Orave veterný park a prispieť tak k výrobe elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov sa ozvali jeho prví odporcovia. Petícia, ktorú vytvorili, má v súčasnosti necelých 150 podpisov. Ľudia v nej uvádzajú celú škálu najrôznejších dôvodov, prečo by veterný park v regióne postaviť nemali. 

„Chceme vyjadriť náš dôrazný nesúhlas s týmto projektom, nakoľko veríme, že jeho realizácia bude mať negatívny dopad na naše životné prostredie a hodnoty, ktoré nám sú drahé,“ píše sa v úvode petície.

Jedným z hlavných dôvodov odporu voči výstavbe je umiestnenie parku v okolí mesta Tvrdošín. Veterné turbíny by totiž podľa autora petície priniesli hlučnosť, záblesky svetla a estetickú zmenu okolia. „To by mohlo mať nepriaznivý vplyv na našu psychickú a fyzickú pohodu, ako aj na hodnotu našej nehnuteľnosti,“ uvádza. 

Jeho podporovatelia okrem toho považujú výstavbu veterného parku v horských oblastiach za nebezpečnú pre prírodu a biodiverzitu. Región je domovom mnohé rastliny a živočíchy, ktoré by podľa nich mohli byť projektom narušené, kritizujú aj to, že veterné turbíny by vyžadovali odlesňovanie a prípravu terénu.


Tiež sa im nepáči, že dotknutá oblasť je súčasťou migračných trás pre vtáky. „Veterné turbíny by mohli vytvoriť prekážky a ohroziť tieto migračné cesty, čo by mohlo mať negatívny dopad na vtáčiu populáciu a ekosystém ako celok,“ uvádzajú podporovatelia petície.

Miestne a regionálne orgány preto vyzývajú, aby plány na výstavbu veterného parku  zastavili. „Namiesto toho by sme radi videli investície do udržateľnej energie a alternatívnych riešení, ktoré by neohrozili náš životný priestor a prírodu,“ dodávajú spolu so žiadosťou o rešpektovanie životného prostredia, kultúry a hodnôt.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu