Pri páde na motorke si zlomil lopatku. Roztrieštenú kosť mu úspešne zoperovali v žilinskej nemocnici


Foto: Pri páde na motorke si zlomil lopatku. Roztrieštenú kosť mu úspešne zoperovali v žilinskej nemocnici Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Motokros je krásny šport, no prináša aj bolestivé chvíle. Oddelenie úrazovej chirurgie v Žiline prijalo mimoriadne komplikovanú výzvu v podobe operácie raritnej zlomeniny lopatky s cieľom pomôcť 36-ročnému motocyklistovi z Trenčianskeho kraja.

Ten pri páde utrpel trieštivú zlomeninu pravej lopatky zasahujúcu do ramenného kĺbu. Pomoc hľadal v rôznych nemocniciach a našiel ju práve v Žiline. Zdravotníkom sa podarilo spojiť jednotlivé fragmenty zlomeniny a lopatku zrekonštruovať do anatomických pomerov.

„Po absolvovaní predoperačnej prípravy zrealizovali traumatológovia 2,5-hodinovú operáciu, počas ktorej museli najprv úplne odpojiť svalstvo, ktoré sa zásadným spôsobom podieľa na činnosti ramenného kĺbu,“ uvádza nemocnica na sociálnej sieti.

Jednotlivé fragmenty zlomeniny potom napravili a spojili tromi oceľovými dlahami, desiatimi skrutkami a svalstvo prifixovali naspäť. Operácia bola úspešná.


„Pacienta čaká rekonvalescencia a rehabilitácie, no ak pôjde všetko bez komplikácií, hybnosť končatiny by mala byť porovnateľná s predúrazovým obdobím,“ dodávajú lekári.

Zlomenina lopatky sa vo väčšine prípadov lieči konzervatívne, teda nie je potrebná operácia a liečba spočíva vo fixácii pomocou ortéz a následnej rehabilitácie.Typ poranenia tohto pacienta bol však raritný, kedy okrem tela lopatky smerovali lomné línie aj do jamky ramenného kĺbu.

Zlomenia bola hrubo dislokovaná, takže lopatku bolo v tomto prípade nevyhnutné zrekonštruovať.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu