Pre medvede sú lákadlom aj nádoby na odpad. Obce môžu teraz získať dotáciu na ich zabezpečenie


Foto: Pre medvede sú lákadlom aj nádoby na odpad. Obce môžu teraz získať dotáciu na ich zabezpečenie Foto: ilustračné

Na pohyb medveďov v blízkosti ľudských obydlí upozorňujú obce už takmer každý deň. V niektorých prípadoch bol hlásený ich stret s človekom, v iných upozorňovali najmä na škody, ktoré šelmy spôsobili. Aby sa takýmto situáciam predchádzalo, je nevyhnutné podniknúť preventívne opatrenia.

Obce tak môžu urobiť aj s podporou Environmentálneho fondu, ktorý poskytne dotáciu na zabezpečenie kontajnerových stojísk. Informoval o tom hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák.

Maximálna výška dotácie na jednu žiadosť je 200-tisíc eur, spolufinancovanie zo strany obcí je minimálne päť percent. Žiadosti prijíma fond do 16. augusta. 

„Podporené budú projekty na nákup, výstavbu a zabezpečenie stojísk na komunálny odpad a kontajnerov, prípadne aj na zaobstaranie elektrických ohradníkov či iných foriem ohradenia alebo konštrukcií. Práve účinné preventívne opatrenia preukázateľne pomáhajú spolužitiu ľudí a veľkých šeliem,“ uviedol hovorca. 

Minulý rok dostal Envirofond sedem žiadostí o dotačnú podporu na zabezpečenie kontajnerových stojísk, podporené boli všetky žiadosti v celkovej sume takmer 290-tisíc eur. 


Príkladom fungujúcich preventívnych opatrení sú podľa rezortu Vysoké Tatry. „Vďaka kvalitnému zabezpečeniu kontajnerových stojísk v Tatrách klesol počet hlásení o výskyte medveďa hnedého až 11-násobne z pôvodných 202 v roku 2020 na 18 v roku 2022,“ spresňuje hovorca.

Výrazný pokles evidujú aj v Starom Smokovci, kde sa počet hlásení znížil zo 128 v roku 2020 na štyri v roku 2022.

Podobné preventívne opatrenia zaviedlo aj mesto Žilina pri riešení problému s diviakmi, ktoré navštevovali predovšetkým obyvateľov Hájika a Bánovej. Vybudovali tam preto ohradníky, ktoré majú diviakom zamedziť prístup k ľahko dostupnej potrave v kontajneroch na komunálny a kuchynský odpad.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu