Rodák zo Žiliny preplával do Ruska na nafukovacom kolese. Za nelegálne prekročenie hraníc mu hrozí väzenie


Foto: Rodák zo Žiliny preplával do Ruska na nafukovacom kolese. Za nelegálne prekročenie hraníc mu hrozí väzenie Foto: Facebook/Jakub Goda

V utorok 4. júla začal v ruskom meste Kingisepp súd s 46-ročným slovenským občanom Jánom Mazákom, ktorý je obvinený z nelegálneho prekročenia hraníc. Ako spresňuje polícia, menovaný muž sa mal narodiť v Žiline.

Hudobný skladateľ, ktorý pôsobil v Košiciach, mal do Ruska priplávať za pomoci detského nafukovacieho kolesa. Ruskí pohraničníci ho zadržali v neoprénovom odeve pri rieke Narva ešte v pondelok 1. mája 2023.

Ako uvádza portál Aktuality.sk, nelegálny emigrant mal tvrdiť, že do Ruska uteká kvôli odporu k vládnucemu režimu v Európskej únii, neúmernému zdražovaniu a neúmernej propagande LGBTI komunity v západnom svete.

Jeho lásku k Rusku odrážala aj jeho hudobná tvorba. Zložil napríklad skladbu, ktorá nesie názov „Vodcovi veľkého ruského ľudu - Vladimírovi“. V Rusku sa chcel pôvodne uchádzať o miesto vo viacerých moskovských štátnych divadlách a plánoval vyučovať aj hru na klavíri. 

Teraz však hrozí, že pospevovať si bude maximálne tak vo väzenskej cele, a to až dlhých šesť rokov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu